AstroDex
AdiM - autorul colectiei de simboluri

Simbolurile gradelor zodiacale

Autor: Adrian Mindruta-Tanasescu

Din meniul de mai sus, alegeti un grad de sub semnul corespunzator pentru a vedea simbolurile lui in diverse sisteme.

Ce sunt simbolurile gradelor zodiacale

Mintii umane ii place impartirea cat mai exacta a lucrurilor in diviziuni care sa poata fi vazute distinct, cu semnificatii precise. Zodiacul are 360 de grade. Fata de cele 365 de zile ale anului, aceasta impartire este binevenita, fiindca se preteaza la o viziune in care fiecare zi poate primi o alta semnificatie (cu rare exceptii, cand vorbim de 2 zile succesive in care Soarele rasare in acelasi grad zodiacal, situatie care apare de 5-6 ori pe an). Dar asta numai din punctul de vedere al mintii, fiindca de fapt aceste cifre si diviziuni au semnificatii mai profunde.

Zodiacul Thebaic

Inca din antichitate, astrologii au cautat sa dea semnificatii diferite zilelor anului, dupa corespondenta lor cu gradul zodiacal. Este cunoscut Calendarul Thebaic, considerat de origine egipteana, frecvent intalnit in diverse almanahuri de-a lungul secolelor, apoi publicat si de marele literat roman George Calinescu in "Oglinda Constelata", o carte a sa mai putin cunoscuta.

In Calendarul Thebaic, fiecare zi a anului era descrisa prin cateva calitati care erau atribuite celor nascuti la data respectiva, in oricare an. Trebuie sa spunem ca, astrologic vorbind, era vorba de o aproximatie, fiindca in astrologie nu data conteaza, ci pozitia Soarelui pe zodiac. Or, la 20 august, de pilda, Soarele se poate gasi in alt grad de la un an la altul, chiar daca este vorba de grade vecine, in timp ce Zodiacul Thebaic, cu cele 360 de pozitii distincte ale sale, este in mod evident o interpretare a gradelor zodiacale si nu a zilelor anului.

Zodiacul Thebaic este un fel de stramos al seturilor de simboluri moderne, fiind o forma veche de interpretare sumara a celor 360 de grade ale zodiacului, prin care ele au fost incarcate cu semnificatie pentru uzul celor care studiau sau consultau astrologia. Se pare ca exista si o alta versiune de Simboluri Thebaice in stilul imaginilor din celelalte seturi de simboluri.

Simbolurile Chandra

Aceste simboluri de traditie hindusa, deci probabil foarte vechi, au fost publicate pentru prima oara in occident in 1984, de catre ocultistul John Sandbach, si apoi au fost reluate, cu interpretari suplimentare, de catre Ellias Lonsdale. Intrucat Chandra este un cuvant referitor la Luna, este posibil ca ele sa functioneze mai bine pentru studiul pozitiei Lunii sau in studiul aspectelor altor planete cu Luna.

Simbolurile Charubel

Probabil o anumita intaietate a ultimelor secole ar trebui sa o acordam lui Charubel (1826-1908), pe numele lui real John Thomas, un galez care a fost deopotriva clarvazator, ocultist si vindecator. In tinerete a pornit pe calea preotiei, dar cand a fost silit sa aleaga intre viata religioasa si abilitatile sale psihice, a ales psihismul. A fondat o organizatie oculta, pe care apoi a desfiintat-o tot el. A publicat carti si a scris in periodice, la vremea sa fiind destul de cunoscut in lumea astrologilor. Setul sau de simboluri ale gradelor, rezultat al propriilor sale viziuni, a fost publicat initial la 1893, in "Astrologer's Magazine" al lui Alan Leo. Revista Astrele publica in serial Simbolurile Charubel, in romaneste, cu incepere din numarul 49.

Simbolurile Sepharial (sau Volasfera)

Un alt astrolog renumit a fost britanicul Walter Richard Old, mai cunoscut sub numele de Sepharial (1864-1929), care a publicat in 1898 un nou set de simboluri, declarand ca era o traducere dupa "La Volasfera", de Antonio Borelli (sau Bonelli), insa nimeni nu a vazut originalul. Dar este posibil ca Sepharial sa fi generat simbolurile sale prin propria sa inspiratie sau clarviziune, asa cum s-a intamplat si cu alte seturi de simboluri ale gradelor zodiacale. La inceput adept al teosofiei, Sepharial a colaborat strans cu Alan Leo, apoi a devenit un crestin harismatic.
Nota: acest set de simboluri va fi inclus intr-o versiune viitoare a acestui material.

Simbolurile Kozminsky

Aceste simboluri au fost publicate in Australia, in 1917, de catre ocultistul Isidore Kozminsky, fara precizarea vreunei surse literare din care le-ar fi preluat el. De aceea se banuieste ca ele ar fi inventia lui, sau mai bine-zis ar fi fost generate prin inspiratia sau clarviziunea lui. Fata de alte seturi anterioare, Simbolurile Kozminsky au un farmec inegalabil al romantismului medieval, cu imagini ceva mai pozitive decat setul Charubel. Revista Astrele a publicat integral Simbolurile Kozminsky, in romaneste.

Simbolurile Sabiene (sau Jones)

Americanul Marc Edmund Jones (1888-1980) a fost un mare promotor al ocultismului si studiilor metafizice, cunoscut astrolog si spiritualist din secolul al XX-lea. El a avut ideea sa gaseasca un set nou de simboluri pentru cele 360 de grade zodiacale, care sa reflecte mai fidel vibratia si aspectele vietii moderne, dat fiind ca vechile seturi de simboluri abundau in imagini iesite din uz, din epoci demult trecute, ceea ce ingreuna interpretarea. Pentru aceasta, el a apelat la Elsie Wheeler, o clarvazatoare cunoscuta pentru darul ei de a "vedea" launtric imagini sugestive.

Intr-o zi din anul 1925 (data exacta se pare ca nu s-a pastrat), cei doi au mers in parcul Balboa din San Diego, California, si au "produs" cele 360 de simboluri. Jones a folosit un set de 360 de cartonase albe, marcate doar cu semnul zodiacal si gradul. El a amestecat cartonasele si apoi extragea cate unul si il punea in fata clarvazatoarei, fara sa vada, nici unul dintre ei, ce grad si semn zodiacal purta pe spate. Elsie Wheeler descria o imagine, in cateva cuvinte pe care Marc Edmund Jones le scria pe cartonase. Asa au fost scrise simbolurile pentru toate cele 360 de grade zodiacale.

Ulterior, Marc Edmund Jones a prezentat setul de simboluri elevilor sai in astrologie de la Adunarea Sabiana, iar acestia au inceput sa le foloseasca asupra astrogramelor cercetate, si au fost uimiti de acuratetea cu care imaginile reuseau sa descrie destinul cuiva, in corelatie si cu ansamblul temei sale astrologice. Probabil de aici au primit ele numele de Simboluri Sabiene. Foarte mult a contribuit la popularizarea lor si renumitul metafizician Dane Rudhyar, care - afland despre noua utilizare a simbolurilor - le-a inclus intr-una dintre cartile sale celebre, Astrologia personalitatii (aparuta in 1936, iar in traducere a aparut si in Romania, la Editura Herald, in 2002).

In ultimele decenii, Lynda Hill, din Australia, a devenit foarte cunoscuta in lumea astrologilor prin cartile si siturile sale despre Simbolurile Sabiene, scrise in colaborare cu sotul sau Richard Hill. Prima editie a cartii sale Sabian Symbols As An Oracle a aparut in Romania in traducerea lui AdiM, in 1988, la Editura Solteris din Piatra-Neamt, sub numele Oracolul Simbolurilor Sabiene. Textul acestei editii romanesti se gaseste integral pe web. De atunci, Lynda Hill a scris mai multe carti despre Simbolurile Sabiene si folosirea lor, ea fiind, la ora actuala, cea mai activa promotoare a Simbolurilor Sabiene si a utilizarii lor in astrologie sau in alte genuri de consultanta personala.

Ingerii Gradelor Zodiacale

O alta abordare a gradelor zodiacale dateaza inca de la ocultistii secolelor trecute, preocupati de stiinta mistica a angelologiei. Franz Bardon (1909-1958) a lasat o lista cu numele ingerilor celor 360 de grade zodiacale, fiecare grad fiind asociat unui anumit grup de ingeri, cu functii specifice. Mai recent, anumiti clarvazatori sau practicanti de channeling au adus mesaje de la aceste grupuri de ingeri, descriind mai larg activitatea lor. Este cazul celor 360 de mesaje publicate de Cynthia Rose, initial la Global Psychics, apoi preluate si de alte situri cum este cel al Scolii Melchizedek.

Utilizarea simbolurilor gradelor

In astrologie a devenit populara utilizarea simbolurilor gradelor zodiacale pentru completarea interpretarilor de teme astrale cu nuante sau intuitii furnizate de imaginile simbolice. Deoarece fiecare simbol corespunde unui grad zodiacal, este usor de identificat gradul in care se afla o planeta, o cuspida sau alt obiect din astrograma, si apoi se citeste simbolul acelui grad, iar imaginea lui este asociata cu semnificatia obiectului astrologic respectiv.

Fiecare semn zodiacal este impartit in 30 de grade, numerotate de la 1 la 30. Daca o planeta se gaseste intre 0 grade 0 minute si 0 grade 59 minute, intr-un semn zodiacal, se considera ca planeta se afla in gradul 1 al acelui semn si se citeste simbolul gradului respectiv.

Ca exemplu, iata simbolurile sabiene pentru tema Romaniei de la Unirea Principatelor, din 24 ianuarie/5 februarie 1859, ora 14.38, Bucuresti:

 • Soarele 16.15 Varsator
  UN CIINE DE PAZA, APARINDU-SI STAPINUL SI POSESIUNILE ACESTUIA
 • Luna 13.46 Pesti
  O DOAMNA PURTIND O BLANA DE VULPE
 • Mercur 25.24 Capricorn
  UN SPIRIT AL NATURII DANSIND IN CEATA UNEI CASCADE
 • Venus 0.55 Capricorn
  UN SEF INDIAN ISI RECLAMA PUTEREA DE LA ADUNAREA TRIBULUI
 • Marte 3.30 Berbec
  DOI INDRAGOSTITI HOINARIND INTR-O PLIMBARE INTIMA
 • Jupiter 11.32 Gemeni
  O TINARA SCLAVA NEAGRA ISI RECLAMA DREPTURILE DE LA STAPINA SA
 • Saturn Retrograd 8.18 Leu
  STICLARI MODELEAZA VAZE MINUNATE PRIN RESPIRATIA LOR CONTROLATA
 • Uranus Retrograd 29.27 Taur
  UN COCOS FACIND PARADA PE TERASA UNUI VECHI CASTEL
 • Neptun 23.14 Pesti
  O INSULA NELOCUITA
 • Pluton 5.40 Taur
  O PUNTE CARE SE CONSTRUIESTE PESTE O PRAPASTIE
 • Chiron 17.26 Varsator
  UN OM ESTE DEMASCAT LA UN CARNAVAL
 • Nodul Nord 0.16 Pesti
  O PIATA PUBLICA AGLOMERATA
 • Nodul Sud 0.16 Fecioara
  CELE MAI FRUMOASE TRASATURI SI CALITATI ALE UNUI OM SUNT IDEALIZATE INTR-UN PORTRET