AstroDex

Simbolurile gradelor zodiacale

Autor: Adrian Mîndruţă-Tănăsescu

Simbolurile gradului
Gradul:
Din semnul zodiacal:

Ce sunt simbolurile gradelor zodiacale

Minţii umane îi place împărţirea cât mai exactă a lucrurilor în diviziuni care să poată fi văzute distinct, cu semnificaţii precise. Zodiacul are 360 de grade. Faţă de cele 365 de zile ale anului, această împărţire este binevenită, fiindcă se pretează la o viziune în care fiecare zi poate primi o altă semnificaţie (cu rare excepţii, când vorbim de 2 zile succesive în care Soarele răsare în acelaşi grad zodiacal, situaţie care apare de 5-6 ori pe an). Dar asta numai din punctul de vedere al minţii, fiindcă de fapt aceste cifre şi diviziuni au semnificaţii mai profunde.

Tipuri de simboluri ale gradelor

Zodiacul Thebaic

Încă din antichitate, astrologii au căutat să dea semnificaţii diferite zilelor anului, după corespondenţa lor cu gradul zodiacal. Este cunoscut Calendarul Thebaic, considerat de origine egipteană, frecvent întâlnit în diverse almanahuri de-a lungul secolelor, apoi publicat şi de marele literat român George Calinescu în "Oglinda Constelată", o carte a sa mai puţin cunoscută.

În Calendarul Thebaic, fiecare zi a anului era descrisă prin câteva calităţi care erau atribuite celor născuţi la data respectivă, în oricare an. Trebuie să spunem că, astrologic vorbind, era vorba de o aproximaţie, fiindcă în astrologie nu data contează, ci poziţia Soarelui pe zodiac. Or, la 20 august, de pildă, Soarele se poate găsi în alt grad de la un an la altul, chiar dacă este vorba de grade vecine, în timp ce Zodiacul Thebaic, cu cele 360 de poziţii distincte ale sale, este în mod evident o interpretare a gradelor zodiacale şi nu a zilelor anului.

Zodiacul Thebaic este un fel de strămoş al seturilor de simboluri moderne, fiind o formă veche de interpretare sumară a celor 360 de grade ale zodiacului, prin care ele au fost încărcate cu semnificaţie pentru uzul celor care studiau sau consultau astrologia. Se pare că există şi o altă versiune de Simboluri Thebaice în stilul imaginilor din celelalte seturi de simboluri.

Simbolurile Chandra

Aceste simboluri de tradiţie hindusă, deci probabil foarte vechi, au fost publicate pentru prima oară în occident în 1984, de către ocultistul John Sandbach, şi apoi au fost reluate, cu interpretări suplimentare, de către Ellias Lonsdale. Întrucât Chandra este un cuvânt referitor la Lună, este posibil ca ele să funcţioneze mai bine pentru studiul poziţiei Lunii sau în studiul aspectelor altor planete cu Luna.

Simbolurile Charubel

Probabil o anumită întâietate a ultimelor secole ar trebui să o acordăm lui Charubel (1826-1908), pe numele lui real John Thomas, un galez care a fost deopotrivă clarvăzător, ocultist şi vindecător. În tinereţe a pornit pe calea preoţiei, dar când a fost silit să aleagă între viaţa religioasă şi abilităţile sale psihice, a ales psihismul. A fondat o organizaţie ocultă, pe care apoi a desfiinţat-o tot el. A publicat cărţi şi a scris în periodice, la vremea sa fiind destul de cunoscut în lumea astrologilor. Setul său de simboluri ale gradelor, rezultat al propriilor sale viziuni, a fost publicat iniţial la 1893, în "Astrologer's Magazine" al lui Alan Leo. Revista Astrele publica in serial Simbolurile Charubel, in romaneste, cu incepere din numarul 49.

Simbolurile Sepharial (sau Volasfera)

Un alt astrolog renumit a fost britanicul Walter Richard Old, mai cunoscut sub numele de Sepharial (1864-1929), care a publicat în 1898 un nou set de simboluri, declarând că era o traducere după "La Volasfera", de Antonio Borelli (sau Bonelli), însă nimeni nu a văzut originalul. Dar este posibil ca Sepharial să fi generat simbolurile sale prin propria sa inspiraţie sau clarviziune, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte seturi de simboluri ale gradelor zodiacale. La început adept al teosofiei, Sepharial a colaborat strâns cu Alan Leo, apoi a devenit un creştin harismatic.

Simbolurile Kozminsky

Aceste simboluri au fost publicate în Australia, în 1917, de către ocultistul Isidore Kozminsky, fără precizarea vreunei surse literare din care le-ar fi preluat el. De aceea se bănuieşte că ele ar fi invenţia lui, sau mai bine-zis ar fi fost generate prin inspiraţia sau clarviziunea lui. Faţă de alte seturi anterioare, Simbolurile Kozminsky au un farmec inegalabil al romantismului medieval, cu imagini ceva mai pozitive decât setul Charubel. Revista Astrele a publicat integral Simbolurile Kozminsky, în româneşte.

Simbolurile Sabiene (sau Jones)

Americanul Marc Edmund Jones (1888-1980) a fost un mare promotor al ocultismului şi studiilor metafizice, cunoscut astrolog şi spiritualist din secolul al XX-lea. El a avut ideea să găsească un set nou de simboluri pentru cele 360 de grade zodiacale, care să reflecte mai fidel vibraţia şi aspectele vieţii moderne, dat fiind că vechile seturi de simboluri abundau în imagini ieşite din uz, din epoci demult trecute, ceea ce îngreuna interpretarea. Pentru aceasta, el a apelat la Elsie Wheeler, o clarvăzătoare cunoscută pentru darul ei de a "vedea" lăuntric imagini sugestive.

Într-o zi din anul 1925 (data exactă se pare că nu s-a păstrat), cei doi au mers în parcul Balboa din San Diego, California, şi au "produs" cele 360 de simboluri. Jones a folosit un set de 360 de cartonaşe albe, marcate doar cu semnul zodiacal şi gradul. El a amestecat cartonaşele şi apoi extragea câte unul şi îl punea în faţa clarvăzătoarei, fără să vadă, nici unul dintre ei, ce grad şi semn zodiacal purta pe spate. Elsie Wheeler descria o imagine, în câteva cuvinte pe care Marc Edmund Jones le scria pe cartonaăe. Aşa au fost scrise simbolurile pentru toate cele 360 de grade zodiacale.

Ulterior, Marc Edmund Jones a prezentat setul de simboluri elevilor săi în astrologie de la Adunarea Sabiană, iar aceştia au inceput să le folosească asupra astrogramelor cercetate, şi au fost uimiţi de acurateţea cu care imaginile reuşeau să descrie destinul cuiva, în corelaţie şi cu ansamblul temei sale astrologice. Probabil de aici au primit ele numele de Simboluri Sabiene. Foarte mult a contribuit la popularizarea lor şi renumitul metafizician Dane Rudhyar care, aflând despre noua utilizare a simbolurilor, le-a inclus într-una dintre cărţile sale celebre, Astrologia personalităţii (apărută în 1936, iar în traducere a apărut şi în România în anul 2002).

În ultimele decenii, Lynda Hill, din Australia, a devenit foarte cunoscută în lumea astrologilor prin cărţile şi siturile sale despre Simbolurile Sabiene, scrise în colaborare cu soţul său Richard Hill. Prima ediţie a cărţii sale Sabian Symbols As An Oracle a apărut în România în traducerea lui AdiM, în 1988, la Editura Solteris din Piatra-Neamţ, sub numele Oracolul Simbolurilor Sabiene. Textul acestei ediţii româneşti se găseşte integral pe web. De atunci, Lynda Hill a scris mai multe cărţi despre Simbolurile Sabiene şi folosirea lor, ea fiind, la ora actuală, cea mai activă promotoare a Simbolurilor Sabiene şi a utilizării lor în astrologie sau în alte genuri de consultanţă personală.

Îngerii Gradelor Zodiacale

O altă abordare a gradelor zodiacale datează încă de la ocultiştii secolelor trecute, preocupaţi de ştiinţa mistică a angelologiei. Franz Bardon (1909-1958) a lăsat o listă cu numele îngerilor celor 360 de grade zodiacale, fiecare grad fiind asociat unui anumit grup de îngeri, cu funcţii specifice. Mai recent, anumiţi clarvăzători sau practicanţi de channeling au adus mesaje de la aceste grupuri de îngeri, descriind mai larg activitatea lor. Este cazul celor 360 de mesaje publicate de Cynthia Rose, iniţial la Global Psychics, apoi preluate şi de alte situri cum este cel al Şcolii Melchizedek.

Utilizarea simbolurilor gradelor

În astrologie a devenit populară utilizarea simbolurilor gradelor zodiacale pentru completarea interpretărilor de teme astrale cu nuanţe sau intuiţii furnizate de imaginile simbolice. Deoarece fiecare simbol corespunde unui grad zodiacal, este uşor de identificat gradul în care se află o planetă, o cuspidă sau alt obiect din astrogramă, şi apoi se citeşte simbolul acelui grad, iar imaginea lui este asociată cu semnificaţia obiectului astrologic respectiv.

Fiecare semn zodiacal este împărţit în 30 de grade, numerotate de la 1 la 30. Dacă o planetă se găseşte între 0 grade 0 minute şi 0 grade 59 minute, într-un semn zodiacal, se consideră că planeta se află în gradul 1 al acelui semn şi se citeşte simbolul gradului respectiv.

Ca exemplu, iată simbolurile sabiene pentru tema României de la Unirea Principatelor, din 24 ianuarie/5 februarie 1859, ora 14.38, Bucureşti:

 • Soarele 16.15 Vărsător
  Un câine de pază, apărându-şi stăpânul şi posesiunile acestuia
 • Luna 13.46 Peşti
  O doamnă purtând o blană de vulpe
 • Mercur 25.24 Capricorn
  Un spirit al naturii dansând în ceaţa unei cascade
 • Venus 0.55 Capricorn
  Un şef indian îşi reclamă puterea de la adunarea tribului
 • Marte 3.30 Berbec
  Doi îndrăgostiţi hoinărind într-o plimbare intimă
 • Jupiter 11.32 Gemeni
  O tânără sclavă neagră îşi reclamă drepturile de la stăpâna sa
 • Saturn retrograd 8.18 Leu
  Sticlari modelează vaze minunate prin respiraţia lor controlată
 • Uranus retrograd 29.27 Taur
  Un cocos facând paradă pe terasa unui vechi castel
 • Neptun 23.14 Peşti
  O insulă nelocuită
 • Pluton 5.40 Taur
  O punte care se construieşte peste o prăpastie
 • Chiron 17.26 Vărsător
  Un om este demascat la un carnaval
 • Nodul Nord 0.16 Peşti
  O piaţă publică aglomerată
 • Nodul Sud 0.16 Fecioară
  Cele mai frumoase trăsături şi calităţi ale unui om sunt idealizate într-un portret