AstroDex


Dicţionar de astrologie

Termeni astrologici litera D

Pagina 2

Descensiune oblică
Complementul ascensiunii oblice: 180° minus ascensiunea oblică rezultă descensiunea oblică.
Destin
Finalitatea către care conduc toate forțele gestionate prin intermediul liberului arbitru. Astrologii încă dezbat limitele liberului arbitru și dacă într-adevăr astrele predispun și omul dispune.
Dextru
Adjectiv folosit cu referire la aspecte. Aspectul dextru este cel care se realizează în ordinea inversă semnelor.
Dhanus
Al nouălea. Corespondentul hindus al Săgetătorului.
Dicotom, Dihotom
Fază a astrului selenar sau a unei planete inferioare în care doar jumătate din discul său este luminat de Soare. În cazul Lunii, este vorba despre Primul sau al Treilea Pătrar, când aceasta adoptă aspectul de semilună și este orientală.
Diferență ascensională
Diferența dintre ascensiunea dreaptă a unui corp ceresc și ascensiunea oblică. Se utilizează pentru a exprima diferența existentă între răsăritul și apusul corpului ceresc respectiv.
Direcții inverse
Sunt calculate similar direcţiilor arcului solar cu excepţia că pentru ele se calculează distanţa dintre poziţia Soarelui natal şi poziţia Soarelui progresat, invers sensului de rotire a zodiacului.
Direcții primare
Acest procedeu presupune dirijarea unui punct horoscopic sau a unei planete din harta natală în vederea trasării unui aspect de către primul celui de-al doilea.
Direcții (Progresii) secundare
Acest procedeu presupune deplasarea planetelor dintr-o hartă natală de maniera "o zi pentru un an". Astfel, pozițiile planetare ale zilei care urmează celei a nașterii descriu predispozițiile celui de-al doilea an de viață și așa mai departe.
Dispozitor
Stăpânul semnului de pe cuspida unei case este dispozitorul planetei din respectiva casă.
Distanță
Se măsoară prin ascensia directă și oblică sau de-a lungul eclipticii, ecuatorului sau cercul vertical în (1) ore și minute siderale de ascensiunii dreaptă de-a lungul ecuatorului, (2) grade și minute de arc al ascensiuniii oblice de-a lungul eclipticii și în grade și minute de arc de declinație deasupra sau sub ecuator ori de latitudine deasupra sau sub ecliptică.
Distanță dreaptă
Cea de la un punct la oricare altul, în termenii ascensiunii drepte.
Distanță meridiană
Distanța dintr un punct dat de pe ecliptica cerească și Mijlocul Cerului (Medium Coeli) sau Fundul Cerului (Imum Coeli), exprimată de obicei în ore și minute.
Distanță polară
Distamța angulară a unui corp cerec de la Pol: 90° minus declinația.
Diurn
Care se referă sau aparține zilei, ca mișcare aparent diurnă a planetelor rezultată din rotația axială a Pământului.
Dodecatemoria
Cunoscut și ca "a douăsprezecea parte". Se referă la împărțirea unui semn zodiacal în douăsprezece secțiuni egale, bazându-se pe ciclul Lunii pe baza stelelor mai puțin importante (din plan secund).
Dodekatemoria
Vezi "dodecatemoria".
Doisprezece (număr fatidic)
Al doilea număr cu o relevanță aparte în astrologie este doisprezece.
Cei doisprezece fii ai lui Iacov au fost căpeteniile celor Douăsprezece Popoare ale lui Israel. În ordinea naşterii lor, cei doisprezece fii s-au numit Ruben, Simeon, Levi, Iuda, Dan, Neftali, Gad, Aşer, Isahar, Zabulon, Iosif şi Beniamin.
Cele douăsprezece straturi are zidurilor de temelie ale Noului Ierusalim au fost construite din Jasp, safir, o nestemată albastră şi transparentă, calcedonie, smarald, sardonix, sardius, crisolit, beril, topaz, crisopraz, hiacint și ametist.
Într-o altă perioadă găsim cele Douăsprezece Munci ale lui Heracle: Lupta cu şi uciderea prin strangulare a invulnerabilului Leu din Nemeea; distrugerea hidrei din Lerna; capturarea căprioarei arcadiene sau cerineene - sau a cerbului; prinderea porcului mistreţ de pe muntele Erimantus, unde s-a luptat cu Centaurul, omorând doi prieteni, pe Chiron şi Polus; curăţarea grajdurilor lui Augias; distrugerea păsărilor canibale din Stimfalia; capturarea taurului din Creta - omorât apoi de Tezeu; îmblânzirea iepelor mâncătoare de oameni ale regelui trac Diomede; dobândirea cingătorii purtate de Hippolyta, regina amazoanelor; aducerea boilor lui Geryon, din Erythia în Vestul Îndepărtat (în această aventură, au fost înălțați Stâlpii lui Heracle la Strâmtoarea Gibraltar); culegerea merelor din grădina Hesperidelor; aducerea Cerberului din Hades în lumea de deasupra.
Domiciliu
Când o planetă se găsește în semnul pe care îl stăpânește, se numește că se află în domiciliu. Soarele are domiciliul în Leu, Luna în Rac, Mercur în Gemeni (diurn) și Fecioară (nocturn), Venus în Taur (nocturn) și Balanță (diurn), Marte în Berbec (diurn) și Scorpion (nocturn), Jupiter în Săgetător (diurn) și Pești (nocturn), iar Saturn în Vărsător (diurn) și Capricorn (nocturn). Astrologii moderni, pe de altă parte, consideră că Pluto ar trebui considerat noul stăpân al Sorpionului, Uranus al Vărsătorului și Neptun al Peștilor. Omologii lor de formație clasică susțin că aceștia au afinități cu aceste semne, dar nu pot fi considerați stăpânii lor propriu-ziși. Consensul ar fi acela că Uranus, Neptun și Pluto sunt co-stăpânii Vărsătorului, Peștilor și Scorpionului.
Domiciliu diurn
Venus în Taur, Marte în Scorpion, Jupiter în Pești și Saturn în Capricorn.
Domiciliu nocturn
Venus în Balanță, Marte în Berbec, Jupiter în Săgetător și Saturn în Vărsător.
Doriforie
Când o planetă este însoțită, escortată, asistată de alte planete care răsar înaintea ei și se află fie în același semn sau într-unul alăturat Doriforia Lunii este o planetă care răsare după ea.
Dreptunghi mistic-configuratie
Patru planete în opoziție două câte două, creând două trigoane și două sextile.
Cele două opoziții ajută la utilizarea energiei scurse de la cele două trigoane și sesizarea oportunităților pe care le relevă cele două sextile.
Durata vieții
Vezi "Hyleg".
Dwa-da-shamsa
Împărțirea fiecărui semn în douăsprezece diviziuni de câte 2° și jumătate fiecare. Ele sunt stăpânite de planete în ordinea prezentă în zodiac. Astfel, prima secțiune a Berbecului, de exemplu, este stăpânită de Marte, a doua de Venus și așa mai departe. Cunoscută și ca ordinea caldeeană.
« 0 1 2

Orele planetare
AstroDex
Azi: 6.04.2020 - 20:18
Răsărit Soare: 06:44
Apus Soare: 19:51
Guvernatorul zilei:
Guvernatorul zilei
Ora planetară:
Cititi amanunte
Venus: 19:51 - 20:45
Detalii oră planetară