AstroDex


Dicţionar de astrologie

Termeni astrologici litera T

Pagina 2

Timp standard
Din moment de respectarea mersului trenurilor este imposibilă pe baza timpului local, meridianele standard de fus orar au fost distanţate la intervale de 15° longitudine est şi vest de Greenwich şi toate ceasurile din fiecare zonă au fost ajustate după timpul solar al punctului median al zonei respective. Timpul standard a fost general adoptat la 18 noiembrie 1883, dar nu a intrat în uzul unor localităţi decât după mai mulți ani.
Timpul armatei și marinei
Cum marina a abandonat cu mult timp în urmă metoda tradiţională a "dereglării busolei" şi în schimb indică direcţia în grade, de la 1 la 360, tot așa atât armata, cât şi marina au abandonat ceasul cu doisprezece ore în favoarea celui cu 24, care începe la miezul nopţii ca 0000h, 1200 la amiază, 1330 la unu şi jumătate şi aşa mai departe până la 2359h, cu un minut înainte de 0000h a zilei următoare. Deci, a.m. şi p.m. nu mai sunt necesare pentru a indica ora din zi sau din noapte.
Toamnă
Balanţă, Scorpion și Săgetător. Ele simbolizează faza de împlinire şi finalizare a vieţii, analog cu coacerea fructelor şi recoltele din perioada toamnei, şi în general momentele de obţinere a rezultatelor din diverse procese şi acţiuni.
Traistă-n băț
Denumire populară românească a lunii aprilie, atestată în sudul Moldovei și estul Munteniei. Face aluzie la imaginea ciobanului ce umblă după turmă la păşune sau pe câmp.
Translația luminii
Tradițional, translația se întâmplă când o planetă mai rapidă decat ambii semnificatori (dintr-o hartă orară) se separă cu un aspect de primul și aplică printr-un aspect la al doilea semnificator. În acest fel, planeta rapidă translatează (transferă) lumină între semnificatori, care altfel nu ar fi primit aspecte unul de la altul. Semnificatorul care se separă de planeta rapidă trebuie să o primească pe aceasta în una din demnitățile ei esențiale.
De exemplu, să presupunem că o temă orară în care Jupiter sau Saturn, semnificatorii părţilor la negocierea unei înţelegeri, nu se află în niciun aspect unul cu celălalt, dar Venus, în timp ce se separă de Jupiter, aplică printr-un aspect la Saturn. Rezultatul este un transfer de lumină de la Jupiter la Saturn, care stă drept puternică mărturie faptului că Venus reprezintă o persoană sau o idee care va aduce încheierea înțelegerii. Natura aspectului şi cea a planetelor aspectante şi aspectate prin care transferul (translația) este îndeplinit/ă stabileşte dacă deznodământul va fi favorabil.
Transmutație
Este un termen împrumutat de la alchimişti, care au căutat să transforme metalele de bază în aur. În astrologie, se referă la capacitatea de a folosi energiile distonante în favoarea ta.
Tranzit
Trecerea efemeră a unei planete peste locul oricărui semnificator, moderator sau planetă ori peste orice punct de unde se formează un aspect, fie într-o hartă natală, una progresată, o revoluție solară sau hartă orară.
Tranzite planetare (metodă predictivă)
Predicțiile rezultă din interpretarea aspectelor pe care le trasează planetele într-un moment dat de timp pozițiilor lor și ale unor puncte horoscopice dintr-o hartă natală.
Tranzitul unei planete peste Soare
Un tranzit al lui Venus peste Soare poate avea loc doar atunci când acesta este la o distanță maximă de 1°45' de Nod şi Pământul trece de nod. Acesta apare în perechi (ultimul astfel de traznit a avut loc în 8 iunie 2004 și 6 iunie 2012).
Trigon
Un aspect armonios de 120°. Deși compatibile, energiile planetelor sau punctelor horoscopice aflate într-o astfel de configurație tind să necesite mai mult efort pentru a fi utilizate.
Trigonocrați
Stăpânii triplicităților.
Trimorion
Aspect care se formează pe trei case, formând astfel un careu mundan, care poate atinge însă uneori 120° de grade. În direcțiile primare, este supranumit "arcul ucigaș", deoarece se consideră ca vârsta de 120 ani este maximul ce poate fi atins de om.
Trinități
Se referă la orice grupare de trei elemente. Trinitatea de Apă, de exemplu, este formată din Rac, Scorpion și Pești.
Triplicitate
În astrologia clasică, fiecare triplicitate (de Foc, Pământ, Aer și Apă) are mai mulți stăpâni, care se schimbă în funcție de natura sectei (dacă harta este diurnă, adică Soarele se află deasupra liniei orizontului sau nocturnă, cu Soarele sub orizont). Conform sistemului astrologului grec Dorotheus, Soarele este stăpânul diurn al triplicității de Foc, iar Jupiter cel nocturn, Venus este stăpâna diurnă a celei de Pământ și Luna cea nocturnă, Saturn este stăpânul diurn al triplicității de Aer, iar Mercur cel nocturn, Venus este stăpâna diurnă a celei de Apă și Marte cel nocturn. Acestora li s-au adăugat stăpânii participanți care, indiferent de natura sectei, sunt, pentru triplicitatea de Foc, Saturn, pentru cea de Pământ, Marte, pentru triplictatea de Aer, Jupiter și pentru cea de Apă, Luna.
Potrivit astrologilor tradiționali, acești co-stăpâni participă cu cei principali la conducerea triplicităților. Astrologul englez William Lilly a renunțat la stăpânii participanți și în plus, a renunțat la stăpânul diurn și nocturn al triplicității de Apă și i-a atribuit această titulatură stăpânului participant, Marte.
Față de Dorotheus, care folosește stăpânii semnelor fixe din fiecare triplicitate și exaltările planetelor, Lilly a ales ca stăpân diurn stăpânul semnului fix din fiecare triplicitate. Sistemul celui dintâi este mai popular decât al celui din urmă întrucât distribuția stăpânilor poate fi explicată logic. Cu toate acestea, puțini astrologi folosesc conceptul său de stăpân participant.
Astăzi, conceptul a fost mult simplificat și se consideră uneori că o planetă se află în domiciliu pentru simplul fapt că se găsește într-un semn de același element.
Triplicitate diurnă
Vechii astrologi considerau că, pe timp de zi, unele planete sunt mai puternice dacă se regăsesc în semne de un anumit element. De exemplu, Saturn într-un semn de Aer, Soarele într-un semn de Foc etc.
Triplicitate nocturnă
Vechii astrologi considerau că, pe timp de seară, unele planete sunt mai puternice dacă se regăsesc în semne de un anumit element.
Triunghi minor (configurație planetară)
O planetă în sextil cu alte două, acestea fiind în relație de trigon.
Permite exprimarea creativității, dând dovadă totodată de obiectivitate, inventivitate și pragmatism.
Tron
Unii astrologi care au o inclinaţie spre hiperbolă mai degrabă decât spre consecvență şi claritate descriu o planetă ca fiind pe tron atunci când este într-un semn al cărei stăpână este. Într-un sens mai vechi şi logic, se aplică unei planete poziţionate în acea parte a semnului în care are se află în mai mult de o demnitate.
Turnul Babel
Templu dedicat studiului planetelor.
« 0 1 2