AstroDex


Dicţionar de astrologie

Termeni astrologici litera E

Pagina 2

Eră astrologică
O perioadă de timp în teologia astrologică despre care astrologii cred că reflectă schimbările majore din viața locuitorilor Pământului, în special în ceea ce privește cultura, societatea și politica. Există douăsprezece ere astrologice care corespund celor douăsprezece semne zodiacale din astrologia occidentală. Astrologii cred că atunci când se încheie un ciclu al celor douăsprezece ere astrologice, începe un alt ciclu de doisprezece ani. Lungimea unui ciclu de douăsprezece ere este de 25860 de ani.
Era Balanței
Se crede că a fost curprinsă între 17000 și 15000 î.Hr.
Era Berbecului
Se crede că a fost curprinsă între 1700 și 600 î.Hr. În această epocă, Noul Regat egiptean se impune ca cel mai puternic din lume, evreii fug din Egipt, Babilonul devine o mare putere regională, Hammurabi prezintă unul dintre primele coduri ale legii, religia vedică atinge un vârf al popularității în India.
Era Capricornului
Se crede că a fost curprinsă între 24000 și 22000 î.Hr.
Era Fecioarei
Se crede că a fost curprinsă între 15000 și 12500 î.Hr.
Era Gemenilor
Se crede că a fost curprinsă între 6450 și 4300 î.Hr (conform lui Neill Mann) sau 6006 și 4006 î.Hr. (conform lui Patrick Burlingame). În această epocă, s-au dezvoltat sistemele de scriere timpurii și comerțul a luat avânt.
Era Leului
Se crede că a fost curprinsă între 10500 și 8000 î.Hr sau 100006 și 8006 î.Hr. (conform lui Patrick Burlingame). În această epocă, se crede că s-au topit ghețarii.
Era Peștilor
Se crede că este curprinsă între 400 și 1600 d.Hr. În această epocă, tradiția monastică se extinde în Buddhismul est asiatic, în creștinismul european și Asia de Vest. Acestea au pregătit terenul pentru ceea ce avea să devină curentul renascentist. Tot atunci s-a atins Epoca de Aur a Islamului
Era Racului
Se crede că a fost curprinsă între 8600 și 6450 î.Hr (conform lui Neill Mann) sau 8006 și 6006 î.Hr. (conform lui Patrick Burlingame). În această epocă, se crede că s-au domesticit primele animale și popoarele nomade și-au construit așezări permanente.
Era Săgetătorului
Se crede că a fost curprinsă între 22500 și 20000 î.Hr.
Era Scorpionului
Se crede că a fost curprinsă între 19000 și 17500 î.Hr.
Era Taurului
Se crede că a fost curprinsă între 3900 și 2700 î.Hr. În această epocă, se unifică Egiptul de Sus și cel de Jos, se instaurează perioada dinastică timputor, civilizația sumeriană atinge apogeul prin Gilghameș, se formează civilzația minoică în Creta.
Era Vărsătorului
Se crede că este curprinsă între 2600 și 3500 d.Hr. Se presupune că vom fi martorii unor mari progrese tehnice și informatice pe parcursul acestei epoci astrologice.
Eremit
Derivat de la Hermes. Sinonim pentru "alchimist".
Eros
Zeul iubirii la greci (Cupidon la romani), fiul Afroditei (Venus). Asteroidul 433 descoperit de DeWitt în 1898. Uneori, Eros se apropie mai mult decât orice alt corp ceresc de Pământ, cu axcepția Lunii.
Est
Unul dintre cele patru puncte cardinale.
Direcția în care răsare Soarele, mai ales la echinocții.
Gradul care răsare al cuspidei primei case, amplasat în punctul median al emisferei stângi a unei hărți.
Termen utilizat uneori cu referire la toate cele șase case care ocupă emisfera stângă a unei hărți (casele a X-a, a XI-a, aXII-a, I, a II-a, a III-a).
Eudemon
Demonul bun. Termen arhaic pentru casa XI-a.
Evantai (configurație planetară)
Agregări puternice de planete la intervale neregulate.
Denotă o personalitate hotărâtă, care se exprimă ușor şi refuză să fie lăsată să aştepte.
Exaltare, exaltat
Când o planetă se găsește într-un semn de natură similară, dar pe care nu îl stăpânește, se numește că se află în exaltare. Soarele este exaltat în Berbec (19°), Luna în Taur (3°), Jupiter în Rac (15°), Mercur în Fecioară (unde are și domiciliul nocturn - 15°), Saturn în Balanță (21°), Marte în Capricorn (28°) și Venus în Pești (27°). Nodurilor Lunare li s-au atribuit și lor o exaltare de către unii astrologi, astfel că se crede că Nodul Nord este exaltat în Gemeni (3°), iar cel Sud în Săgetător (3°). Astrologii moderni le-au atribuit și lui Uranus și Neptun exaltări, considerând că cel dintâi exaltă în Scorpion, iar cel din urmă în Leu, semne în care, până atunci, nicio planetă nu-și găsea exaltarea. Astrologii de formație clasică susțin că există grade ale acestor semne în care efectul exaltării este cel mai potențat (vezi în paranteza), dar majoritatea ia întregul semn ca având această influență asupra planetei.
Excentricitate orbitală
Excentricitatea orbitală este o măsură a abaterii orbitei eliptice a unei planete de la forma perfect circulară.
Exil
Folosit pentru a descrie situația în care o planetă este amplasată în semnul opus celui pe care îl stăpânește. Astfel, exilul Soarelui este Vărsătorul, al Lunii Capricorn, al lui Mercur Săgetător (diurn) și Pești (nocturn), al lui Venus Berbec (diurn) și Scorpion (nocturn), al lui Marte Balanță (diurn) și Taur (nocturn), al lui Jupiter Gemeni (diurn) și Fecioară (nocturn), al lui Saturn Leu (diurn) și Rac (nocturn). Astrologii moderni consideră că Uranus este în exil în Leu, Neptun în Fecioară și Pluto în Taur.
Exoteric
O informație ezoterică, inaccesibilă neinițiaților, devine exoterică atunci când este făcută publică.
Ezoteric
Adjectiv folosit cu referire la cunoașterea ascunsă, inaccesibilă neinițiaților. Când se publică, devine exoterică.
« 0 1 2
Fazele Lunii
Fazele Lunii
Luna plina
29 ° 16' Fecioara
AstroDex