AstroDex


Dicţionar de astrologie

Termeni astrologici litera L

Pagina 1

Labha bhava
Casa a XI-a în astrologia hindusă.
Lagna
Ascendentul în astrologia hindusă
Lagna Sphutas
Calcularea Ascendentului în astrologia hindusă.
Latitudine
Una dintre cele două coordonate sferice ale unui punct de pe suprafaţa terestră. Există trei tipuri de latitudine terestră: astronomică, geografică și geocentrică. Demne de menționat sunt și latitudinea galactică și cea heliografică.
Latitudine astronomică
Una dintre coordonatele ecliptice, exprimată prin unghiul cuprins între direcţia către un astru şi planul eclipticii.
Latitudine galactică
Distanța angulară de pe sfera ceresca măsurată de la planul median al Căii Lactee.
Latitudine geocentrică
Se obține prin trasarea unei linii din centrul Pământului din orice punct de pe suprafața acestuia și măsurarea unghiului pe care îl creează această linie cu planul ecuatorului
Latitudine geografică
Latitudinea folosită în conceperea hărților terestre. Este latitudinea astronomică în formă corectată pentru eroarea de stație.
Latitudine heliografică
Distanța angulară de pe sfera Soarelui la nord sau sud de ecuator.
Latitudini sudice
Cele aflate la sud de ecuatorul ceresc.
Leo
Semnul Leului.
Leu (zodie)
Al cincilea semn al zodiacului. Glifa sa este, probabil, o emblemă reprezentând falusul, aşa cum este folosit în misterele antice ale dionisiene. Este, de asemenea, o emblemă a focului, căldurii sau energiei creative a Soarelui. Soarele este în Leu în fiecare an din 23 iulie până în 22 august. Din punct de vedere astrologic şi astronomic, este al doilea arc de treizeci de grade de după solstiţiul de vară, marcat de trecerea Soarelui de Tropicul Racului, ocupând o poziţie de la 120° la 150° în lungul eclipticei. Este calitatea Fixă a elementului de Foc, oferind o voinţă interioară motivată de un impuls al inimii. Este pozitiv, înflăcărat, vârtos, coleric, oriental, diurn, impunător, sălbatic, neroditor, neliniştit, schimbător, norocos, aspru, amar şi violent.
Stăpân: Soarele. Exil: Saturn. Cădere: Mercur.
Iubitorul Leu.
... Cine îşi laudă toate faptele;
... Aşteaptă ca prietenii să îl laude şi ei
... Şi nu îşi vede viziunea lipsită de sens?
... Ah, Leul.
Leul exemplifică principiul splendorii cosmice; în care defectele de caracter cauzate de planete persistă pe perioade lungi la Leu, iar calităţile oferite de planete favorizând aspectul semnului nu se pierd niciodată.
... Flăcările Leului: Acolo, drumul Soarelui înaintează cel mai tare.
... Golite de cereale şi câmpurile apar
... Când intră mai întâi Soarele în Leu. - Aratus
Primul decan: Autoritate, dragoste înfocată şi dorinţa de a-i conduce pe alţii; extreme ale plăcerii, fie în dragoste sau în ascetism.
Al doilea decan: Reformă, un lider convingător datorită atacurilor nemiloase împotriva duşmanilor săi; viziune clară în ceea ce priveşte slăbiciunile în domeniul politicii şi al religiei.
Al treilea decan: Ambiţie, hotărârea de a reuşi în viaţă, cu preţul sacrificiului a orice şi oricui.
Liber arbitru
Capacitatea de a acționa conform dorințelor personale într-o situație sau alta. Limitele acestuia sunt încă un subiect de aprinsă dezbatere între astrologi.
Libra
Semnul Balanței.
Lilith
Asteroid descoperit în 1927, cu diametrul de 67 kilometri. Se găsește în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Are nevoie de patru ani pentru a orbita complet soarele. Reprezintă sexualitatea inhibată și fetișurile. A nu se confunda cu Luna Neagră, care este un punct horoscopic, deși au o simbolistică similară.
Denumire al asteroidului 1181, o planetă minoră de magnitudinea 14,1. Numele vine de la prima soție a lui Adam, menționată în scrierile apocrife evreiești.
Linia apsidelor
Axa cea mare a elipsei pe care se află apsidele.
Localizat
Referitor la poziția unei planete în semnele şi casele unei hărţi natale.
Locomotivă (configurație planetară)
Toate planetele sunt dispuse într-un arc de 240°, lăsând neocupat unul de 120°.
Denotă o personalitate practică şi dinamică, care nu este predispusă obsesiilor.
Locului de naștere (sistem de case)
Vezi "Koch".
Locuri aphetice
Sinonim pentru "locuri hylegiale".
Locuri hylegiale
Cele cinci locuri în care se spune că luminătorii produc cele mai favorabile efecte într-o hartă natală: casa I, a XI-a, a X-a, a IX-a şi a VII-a.
Logaritmi
Părți proporționale ale unui cuadrant, exprimate în numere, pe baza cărora se pot realiza calcule ale pozițiilor planetelor la un moment dat de timp și dirija planetele prin direcții pentru o anumită dată prin adunări și scăderi simple.
« 0 1 2 »
Recomandari astrologice

Cand Marte este in miscare retrograda, este posibil ca randamentul dvs. sa scada si sa deveniti mai irascibil. Nu actionati pripit! Manati fiind de o neliniste interioara, ati putea porni spre o directie gresita. E un moment bun sa meditati si sa va controlati corpul.