AstroDex


Dicţionar de astrologie

Termeni astrologici litera L

Pagina 2

Longitudine
Unghiul format de meridianul unui punct de pe glob cu meridianul de la Greenwich, socotit meridian prim. Există două tipuri de longitudini: terestră sau geografică și cerească.
Longitudine cerească
Distanța dintre primul punct din zodiac (0° Berbec) și orice corp ceresc, măsurată de-a lungul eclipticii în grade. Există două tipuri de longitudine cerească: una geocentrică și alta heliocentrică.
Longitudine geocentrică
Care ia ca centru Pământul, folosită astăzi cel mai frecvent de astrologi pentru a calcula pozițiile zodiacale ale planetelor.
Longitudine heliocentrică
Care ia ca centru Soarele.
Longitudine geografică
Distanța oricărui punct de pe suprafața Pământului, la est sau vest de Greenwich, măsurată de geografi în grade, iar de astronomi în ore.
Lumină
Agent imponderabil care face obiectele vizibile ochiului.
O iluminare care oferă revelații intelectuale și spirituale.
Luminarii
Sinonim pentru "luminători".
Lună (diviziune de timp)
Una dintre cele douăsprezece subdiviziuni majore ale anului. Numele lunilor sunt de origine antică, iar etimologia lor este încă ușor de observat.
Lună intercalată
Lună suplimentară introdusă de antici în calendarele solare și lunare pentru ca acestea să coincidă în continuare cu anotimpurile. Cunoscută și ca lună embolismică.
Luna (luminător)
Un satelit al Pământului, care a fost cunoscut de diferite civilizaţii ca Luna, Soma, Isis; "mama Pământului."Ea a dat numele primei zile a săptămânii - luni; de asemenea, de la numele ei provine "lunatic". Glifa lunară este o dublă semilună, unită la capete, sus și jos, adică la nivel material și spiritual. Deschiderea sa este spre dreapta, simbol al îmbrățișării viitorului. Luna este în domiciliu în Rac și exaltă în Taur. În hărțile nocturne, Luna are demnitate esențială în Fecioară și Capricorn. Se simte bine, de asemenea, în decanii următori: Taur 11°-20°, Rac 21°-30°, Balanță 1°-10°, Săgetător 11°-20° și Vărsător 21°-30°. Ea este în exil în Capricorn și în cădere în Scorpion.
Luna lupilor
Denumire populară românească a lunii februarie. Se mai numește așa pentru că atunci se împerechează lupii.
Luna Neagră
Punct horoscopic și apogeul Lunii. Are o orbită de nouă ani, iar Luna Neagră medie, spre deosebire de cea reală, petrece nouă luni într-un semn.
Reprezintă ceea ce am fost învățați să respingem fără să înțelegem.
A nu se confunda cu Lilith, care este un asteriod al cărui simbolistică este touși asemănătoare.
Lună selenară
Luna sinodică ce însumează 29,531 zile sau 29 zile 12 ore 44 minute și 2,8 secunde. De atât are nevoie Luna pentru a se întoarce la poziția sa inițială în raport cu Soarele. Luna siderală are 27,322 zile.
Lună siderală
Însumează perioada de 27 zile 7 ore 43 minute și 2,8 secunde dintre două treceri successive ale Lunii peste același grad. Se mai numește și periodică.
Lună sinodică
Interval în care Luna, aflată în una dintre fazele ei, face o mișcare de rotație completă în jurul Pământului și revine în faza de la care a plecat.
Lunar
Caracteristic sau care aparține Lunii. Are ca sinonim adjectivul "selenar".
Care se întâmplă în fiecare lună calendaristică.
Lunație
Adesea folosit cu referire la Luna Nouă, adică la momentulprécis de timp când Luna perfectează o conjuncție cu Soarele.
Perioada de 29 zile 12 ore 44 minute și 2,8 secunde dintre o Lună Nouă și următoarea. Există trei tipuri de lunații: siderală, embolismică și sinodică.
Lunație embolismică
Lună intercalată.
Lunație periodică
Hartă ridicată pentru perioada sinodică a Lunii, când aceasta se întoarce la exact acelaşi grad avut la naştere. Este folosită adesea pentru prezicerile lunare, într-o manieră similară cu revoluţia solară pentru cele anuale.
Lunație siderală
Lună siderală.
Lunație sinodică
Lună sinodică.
« 0 1 2