AstroDex


Dicţionar de astrologie

Termeni astrologici litera M

Pagina 1

Magie
Manipularea forțelor supranaturale. Cornell o asociază lui Uranus, Scorpionului și caselor a VIII-a și a XII-a.
Magnetism
În terminologia ocultă, se referă la o forță inexplicabilă de atracție. Asociat cu Uranus și Scorpionul
Magnitudine
Scală geometrică arbitrară pe baza căreia se calculează nivelul de strălucire al unui corp ceresc. Există două tipuri de magnitudine:aparentăși absolută.
Magnitudine absolută
Variază de la -5 pentru cele mai strălucitoare stele la +15 în cazul celor mai puțin luminoase. Soarele are o magnitudine absolută de +5.
Magnitudine aparentă
Variază de la -26,7 (a Soarelui) până la +20 (în cazul stelelor cele mai puțin strălucitoare).
Mai
A cincea lună din calendarul iulian și gregorian.Numele i se trage de la zeița Maia, fiica lui Atlas și mama lui Mercur și Jupiter, în numele căreia se făceau sacrificii în prima zi a acestei luni. Are 31 zile și se numește "Florar" în tradiția populară românească.
Mâna destinului (configurație planetară)
Sinonim pentru "Yod".
Marduk
Echivalentul caldeean al lui Jupiter. În mitologia babiloniană, zeul magicienilor.
Mare Piramidă (configurație planetară)
Sinonim pentru Marele Triunghi.
Mare Trigon (configurație planetară)
Sinonim pentru Marele Triunghi.
Mare Triunghi (configurație planetară)
Două planete în trigon, aspectate de o a treia printr-un alt trigon. Cunoscută și ca "Marea Piramidă" sau "Marele Trigon" (de Foc, Pământ, Aer și Apă).
Marele Sextil (configurație planetară)
Sinonim pentru "Steaua lui David".
Marte (planetă)
Planeta cea mai apropiată de Pământ şi, adesea vizibilă, poate fi recunoscută prin tenta roşiatică distinctă a razei sale. Marte era cunoscut ca Ares, zeul războiului şi ca Nimrod, zeul vânătorii, a cărui misiune era, aparent, să răspândească teroare şi frică. Pentru greci era Pyrois, focul. Romanii celebrau festivalul lui Marte în luna martie, înaintea unui altar în Campus Martius. De acolo vine cuvântul "marţial", adică legat de război, ca lege marţială. Pentru caldeeni era Nergal, numit "regele mâniat" şi "cel groaznic"; pentru babilonieni, zeul războiului şi al molimei, despre care se spunea că ar conduce iadul. Pentru alchimişti, el reprezintă fierul.
În astrologia tradițională, este cunoscut drept "micul malefic". Glifa marțiană este formată din cercul spiritului de la care pornește o săgeată spre stânga, simbolul dorinței și puterii. Grație puternicei simbolistici falice, este folosită și în alte domenii pentru a simboliza sexul masculin.
Marte are domiciliul diurn în Berbec și pe cel nocturn în Scorpion. În Capricorn, își are exaltarea, iar în semnele de Apă (Rac, Scorpion și Pești) are demnitate esențială.
Se simte bine, de asemenea, în următorii termeni: Berbec 22°-26°, Taur 27°-30°, Gemeni 26°-30°, Rac 1°-6°, Leu 26°-30°, Fecioară 25°-30°, Scorpion 1°-6°, Vărsător 26°-30°, Pești 21°-26° și decani: Berbec 1°-10°, Gemeni 11°-20°, Leu 21°-30°, Fecioară 1°-10°, Pești 21°-10°.
Exilul diurn al lui Marte este Balanța, iar cel nocturn Taurul, pe când în cădere este în Rac.
Marțian
Aflat sub influența sau stăpânit de un Marte bine aspectat.
Martie
A treia lună din calendarul iulian și gregorian. Numele i se trage de la Marte, zeul roman al războiului și presupus tată a lui Romulus, despre care se crede că a conceput primul calendar. Are 31 zile și se numește "Mărțișor" în tradiția populară românească.
Mărțișor
Denumire populară românească a lunii martie. Derivat de la zeul roman Marte.
Matutin
Adjectiv folosit cu referire la Lună, Mercur și Venus când răsar înainte de Soare și până ajung la prima stație.
Maya
Iluzie. Concept oriental conform căruia nimic nu este ceea ce parte, că o persoană, de exemplu, care nu are parte de noroc suferă consecințele faptelor pe care le-a făcut într-o încarnare anterioară.
Medium Coeli
Sinonim pentru "Mijlocul Cerului".
Mercur (planetă)
O planetă mică, cu lumină albastru-pal; planeta cea mai apropiată de Soare. Niciodată la mai mult de 26° de Soare, este rareori vizibilă cu ochiul liber. Zeul roman, Mercur şi zeul grec, Hermes, mesagerul înaripat al zeilor, erau înzestraţi cu anumite calităţi care sunt asociate cu influenţa planetei Mercur. Era Nebo pentru caldeeni și simboliza o planetă vestitoare de evenimente; de asemenea asociată cu Buddha, înţeleptul. Glifa mercuriană este formată dintr-o cruce - simbolul materiei -, peste care este atașată cercul spiritului și deasupra căruia se găsește semiluna sufletului. Mercur are domiciliul diurn în Gemeni și pe cel nocturn în Fecioară. În hărțile nocturne, are demnitate esențială în Balanță și Vărsător. Se simte bine, de asemenea, în următorii termeni: Berbec 15°-21°, Taur 9°-15°, Gemeni 1°-7°, Rac 14°-20°, Leu 7°-13°, Fecioară 1°-7°, Balanță 20°-24°, Scorpion 22°-27°, Săgetător 15°-20°, Capricorn 7°-12°, Pești 15°-20° și decani: Taur 1°-10°, Rac 11°-20°, Fecioară 21°-30°, Săgetător 1°-10°, Vărsător 11°-20°. Exilul diurn al lui Mercur este Săgetătorul, iar cel nocturn este zodia Peștilor, pe când semnul căderii sale este tot acesta din urmă.
Meridian
Cerc al longitudinii care trece din punctul sudic al orizontului prin zenit până în punctul nordic al orizontului. Coincide cu longitudinea geografică.
Meridional
Sudic.
Mers în gol
Spus despre o planetă care nu formează niciun aspect complet înainte să părăsească semnul în care este poziţionată la origine. Utilizat adesea cu referire la Lună, mai ales în hărțile orare.
Mers retrograd
Vezi "mișcare retrogradă".
Mesmerism
Cuvânt derivat de la Mesmer, un fizician de secol XVIII, care s-a folosit de magnetismul animal sau de facultățile extrasenzoriale pentru a trata afecțiuni. A fost înlocuit de hipnoză, care este totuși extreme de similară.
Metale asociate planetelor
Se consideră că fiecare planetă stăpânește câte un tip de metal, după cum urmează:
Soare: Aur.
Lună: Argint, aluminiu.
Mercur: Mercur.
Venus: Cupru, alamă.
Marte: Fier, oţel.
Jupiter: Staniu.
Saturn: Plumb.
Uranus: Radiu, uraniu.
Neptun: Litiu, platină.
Pluto: Wolfram, plutoniu.
« 0 1 2 »
Recomandari astrologice

Cand Luna este in semne mutabile (Fecioara, Gemeni, Sagetator, Pesti), este oportun sa ne informam si sa aducem ajustari ingenioase proiectelor gospodaresti incepute, poate chiar sa le transformam in altceva decat am hotarat initial.