AstroDex


Dicţionar de astrologie

Termeni astrologici litera M

Pagina 2

Micron
A milioana parte dintr-un metru. Folosit pentru măsurarea lungimii de undă de lumină.
Mijlocul Cerului
Se mai numește și "Medium Coeli". Este cuspida celei de-a X-a case astrologică, dar unii astrologi îl asociază cu întreaga casă a X-a. Alții îl confundă cu zenitul. Mai precis, se referă la punctul sudic al unei hărți.
Milimicron
A mia parte dintr-un micron.
Minut
A șaizecea parte dintr-o oră (1 minut timp) sau a șaizecia parte dintr-un grad de arc (1 minut grad).
Mișcare aparentă
Din cauza mișcării de rotație a Pământului, planetele par a răsări deasupra Ascendentului și a traversa direcția opusă. Acest termen face referire tocmai la acest fapt - mișcarea semnelor zodiacale pe cer este doar aparentă.
Mișcare directă
Mişcarea medie a planetelor în ordinea semnelor sau în sens invers acelor de ceasornic în zodiac.
Mișcare dirijată
Mişcarea diurnă aparentă a firmamentului, în consecinţa rotaţiei axiale a Pământului; felul în care stelele fixe şi corpurile cerești sunt silite să efectueze o revoluţie completă în 24 ore este cunoscut drept mişcarea dirijată, în conformitate cu teoria antică a Primum Mobile.
Mișcare diurnă
Mișcarea unei planete care are loc în timpul zilei, deasupra orizontului.
Mișcare efemeră
Mișcarea de zi cu zi a corpurilor cerești din sistemul solar în orbitele lor. Sintagmă folosită pentru a marca distincția dintre acest tip de mișcare și mișcarea direcțională sau progresată.
Mișcare inversă
O mişcare progresată sau dirijată prin direcție spre un punct de unde trimite un aspect, în sensul acelor de ceasornic sau opus ordinii semnelor.
Mișcare lentă
O planetă a cărei călătorie în 24 ore este mai redusă decât mișcarea ei medie. Este considerată o debilitate, mai ales în astrologia orară.
Mișcare medie
(1) Mişcarea unei planetei în spaţiu, spre deosebire de mișcarea aparentă rezultată din orice deplasare a Pământului: rotaţie axială, revoluţie anuală sau mişcarea prin spaţiu a întregului nostru sistem solar.
(2) Denotă uneori mişcarea directă a unei planete prin semne, spre deosebire de răsăritul şi apusul cauzate de rotaţia Pământului.
Mișcare pe oră
Scăzând poziţia unei planete într-o zi, aşa cum se prezintă pe efemeridă, din poziţia ei în ziua precedentă sau următoare, rezultă mişcarea ei zilnică.
Mișcare rapidă
Despre planetele care se mişcă cu o viteză peste cea medie.
Mișcare retrogradă
Mişcarea aparentă inversă în zodiac a anumitor planete, aşa cum este văzută de pe Pământ pe parcursul anumitor momentele ale anului.
Mișcare staționară
Când o planetă nu efectuează aparent nicio mişcare, ca atunci când se schimbă din retrogradă în directă sau invers.
Misterii orfice
Misteriile dionisiace, inițiate, se crede, de Orfeu.
Model planetar
Vezi "configurație planetară".
Model repartiție planetară
Vezi "configurație planetară".
Moderator
Termen folosit de Placid și Ptolemeu cu referire la semnificatori: Soare, Lună, Ascendent, Mijlocul Cerului și Partea Norocului.
Modus Rationalis
Termen folosit de Regiomontanus cu referire la metoda sa de a localiza cuspidele caselor intermediare prin împărțirea eclipticii prin ecuator. Dividerea sa în douăsprezece părți egale se realizează prin cercuri, iar cuspidele se localizează astfel unde cercurile întretaie planul eclipticii.
Momentul nașterii
În astrologie, se consideră a fi momentul primei respirații după tăierea cordonului ombilical. În cazul în care nu se cunoaște sau variază considerabil, se recomandă ajustarea orei nașterii.
Monadă
În terminologia ocultă, se referă la tiparul Naturii pentru fiecare specie, care înregistrează diferențele dintre caracteristicile lor definitorii.
Monomoiria
Distribuirea gradelor individuale ale fiecărei planete, începând cu stăpânul semnului și continuând în ordinea caldeeaă sau a triplicităților, variind cu fiecare sector.
Muzica sferelor
Sintagmă utilizată de matematicianul și astronomul grec Pitagora, care a descopeir relația matematică dintre frecvențele diferitelor tonuri dintr-o gamă muzicală.
Considerând că orbitele planetelor au o relație similară prin gradul de distanțare de la centru, el a teoretizat că există o "armonie a sferelor" între orbitele aflate în interrelație.
« 0 1 2