AstroDex


Dicţionar de astrologie

Termeni astrologici litera A

Pagina 2

An anomalistic
Cel dintre două treceri perihelice succesive ale Pământului, ţine 365,26 zile sau cu 4 minute și 43,5 secunde mai mult decât anul sideral, deşi creşte în lungime chiar mai repede decât anul sideral.
An astral
Sintagmă sinonimă cu "an sideral".
An bisect
Practică ce a început cu calendarul iulian. Astăzi, o dată la patru ani, se adaugă o zi lunii februarie pentru a corecta excesul de un sfert de zi care se înregistrează în cei patru ani anteriori.
Anii divizibili cu 4 exceptând cei divizibili cu 100. Excepţii: anii 2000 şi 2400 sunt ani bisecţi.
An lumină
Unitate de măsură a distanțelor din sistemul ultrasolar. Un an lumină este distanța pe care o parcurge lumina într-un an la o viteză de 186000 mile pe secundă (300000 km/s), adică aproximativ 6 trilioane de mile.
An lunar
Cele douăsprezece luni selenare care însumează 354 zile. Cu 11 frac14; zile mai scurt decât anul solar.
An sideral
An astral. Anul sideral este o perioadă de 365,256 zile sau 365 zile 6 ore 9 minute și 5 secunde, în timpul căreia centrul Soarelui, plecând către est de la meridianul ecliptic al unei stele date, se întoarce tot acolo.
An solar
Sinonim pentru "an tropical".
An tropical
Anul solar; perioada de 365 zile 5 ore 48 minute și 4,5 secunde în timpul căreia centrul solar trece de la un echinocţiu de primăvară la următorul. Din cauza precesiei este mai scurt cu 20minute și 23,5 secunde decât anul sideral.
Anabibazon
Termen de origine arabă pentru Capul Dragonului (Caput Draconis).
Anangke
Unul din cele trei puncte ale norocului la care fac referire filosofii elenistici. Înseamnă "anaghie". Este considerat a fi asociat cu Saturn.
Anaretă
Termen de origine greacă ce înseamnă "distrugător". Denumește planeta care aspectează distonant
Hyleg-ul. Gradul sau locul anaretic este gradul ocupat de anaretă.
Anaretic
Referitor la "anaretă".
Anatomie planetară
Se presupune că fiecare planetă stăpânește un organ, după cum urmează:
 • Soarele: Acţionează în special prin hipofiză, influențând circulaţia sângelui prin inimă şi artere; canalele lacrimale; măduva spinării.
 • Luna: Umorile corpului, care se disting de forța vitală care pluteşte prin ele; canalul alimentar; organele şi funcţiile reproductive feminine; limfa; sistemul nervos simpatic; cerebelul, ganglionii inferiori.
 • Mercur: Glanda tiroidă; creierul şi sistemul nervos cerebro-spinal; simţul vederii; limba şi organele vorbirii; mâinile ca instrumente ale îndemânării.
 • Venus: Timusul, simţul tactil; gâtul, rinichii şi într-o anumită măsură, sistemul generativ. S-a spus că prin plexul solar influențează funcţiile de digestie şi nutriţie. Are o influenţă indirectă asupra trăsăturilor, tenului, părului, în măsura în care acestea exprimă frumuseţe.
 • Marte: Cortexul sau porţiunea corticală a glandei suprarenale; capul, la exterior; simţul gustului; sânii şi funcţiile materne,şi parţial, organele generative; nervii motori; organele excretoare; globulele roșii.
 • Jupiter: Partea posterioară a hipofizei; laba piciorului, coapsele, intestinele, plasmă, muşchii, creşterea; de asemenea, controlul umerilor şi braţelor, în mişcări care depind de o bună sincronizare.
 • Saturn: Porţiunea medulară a glandei suprarenale; pielea şi sistemul secretor; dinţi; oase, articulaţii şi tendoane, în special genunchiul şi gamba piciorului; splina; organele şi simţul vederii.
 • Uranus: Glanda paratiroidă; creierul şi sistemul nervos.
 • Neptun: Epifiza, organele percepţiei extrasenzoriale; receptivitatea intuitivă.
 • Pluto: Pancreasul şi glandele digestive; enzimele care produc transformările catalitice şi hidrolitice esenţiale unui metabolism sănătos.
Anatomie planetară (breviar)
Fiecare semn guvernează o anumită parte a corpului:
 • Berbec: cap.
 • Taur: gât.
 • Gemeni: braţe.
 • Rac: piept.
 • Leu: spate şi inimă.
 • Fecioară: abdomen.
 • Balanţă: pântece, rinichi.
 • Scorpion: organe reproducătoare.
 • Săgetător: coapse.
 • Capricorn: genunchi.
 • Vărsător: picioare.
 • Peşti: laba piciorului.
Andrea
Denumire populară românească a lunii noiembrie. Aluzie la Sfântul Andrei, care se sărbătorește la finele acestei luni.
Androgin
Hermafroditic, care prezintă caracteristici ale ambelor sexe. Se folosește cu referire la Mercur, care este uscat și umed deopotrivă.
Angular
Adjectiv care se folosește pentru a descrie planetele poziționate în unghi sau case angulare.
Ani planetari
Anticii credeau că planetele au perioade determinate de stăpânire, la sfârşitul cărora pot fi aşteptate schimbări de substanță pentru persoanele sau în locurile stăpânite de ele.
Anomalie
Distanța angulară a unei planete de la periheliul la afeliul său.
Antipatie
Aversiune inexplicabilă resimțită de o persoană față de o alta când elementele din hărțile lor natale își trimit aspecte tensionate. Mai denotă și dizarmonia dintre două corpuri cerești, de regulă planete, care stăpânesc sau sunt în exaltare în semne opuse. De exemplu, Saturn, stăpânul Capricornului, manifestă antipatie față de Lună, stăpâna Racului.
Antiscion
Poziția reflectată a amplasamentului natal al unei planete în gradul de pe partea opusă a axei 0° Rac - 0° Capricorn. De exemplu, antiscionul unei planete aflate la 14° Capricorn se găsește la 16° Săgetător.
Antisedentia
Termen arhaic ce denotă mișcarea retrogradă.
Apă
Semnele de Apă (Racul, Scorpionul şi Peştii) se caracterizează prin emotivitate, sensibilitate, intuiţie, fluiditate, influenţabilitate, inconstanţă, putere de pătrundere, magnetism, mediumnitate.
Apheta
Prorogator. Planeta sau locul de pe hartă care influențează moartea sau viața unui nativ.
Aplicant
Se spune despre o planetă în mișcare către locul de pe hartă de unde perfectează un aspect cu o alta. Dintre două planete, despre cea mai rapidă se spune că este aplicantă. O planetă retrogradă care trimite un aspect unei alteia este un corp aplicant retrograd.
« 0 1 2 3 4 5 »

Orele planetare
AstroDex
Azi: 6.04.2020 - 20:44
Răsărit Soare: 06:44
Apus Soare: 19:51
Guvernatorul zilei:
Guvernatorul zilei
Ora planetară:
Cititi amanunte
Venus: 19:51 - 20:45
Detalii oră planetară