AstroDex


Dicţionar de astrologie

Termeni astrologici litera A

Pagina 4

Asediat
O benefică situată între două malefice în aspect tensionat cu acestea.
Aspect
Configurația astrală angulară descrisă de două planete sau o planetă și un punct horoscopic. Aspectul aplicant este stadiul premergător perfectării configurației. Aspectul separant este stadiul ulterior perfectării configurației. Aspectul sinistru este cel care se realizează în ordinea semnelor. Aspectul dextru este cel care se realizează în ordinea inversă semnelor. Un aspect partil este un aspect exact, iar un aspect platic este unul inexact, darîn arbul admis.
Aspectele majore sau ptolemaice (botezate astfel după astrologul Ptolemeu) sunt conjuncția (0°), sextilul (60°), careul (90°), trigonul (120°) și opoziția (180°). Dintre acestea, se consideră a fi aspecte armonioase conjuncția, sextilul și trigonul. Aspectele tensionate sunt careul și opoziția. Conjuncția și opoziția sunt socotite de unii astrologi ca fiind aspecte mixte, întrucât pot genera energii distonante.
Aspectul intermediar este quincunx-ul (150°).
Aspectele minore sunt bicvintilul (144°), seschipătratul (135°), cvintilul (72°), septilul (51,2°), semi-careul (45°), novilul (40°), semi-cvintil (36°), semi-sextilul (30°) și semi-decilul (18°). Inconjuncția descrie două planete sau o planetă și un punct horoscopic care nu formează niciun aspect.
Distanța dintre două planetă sau o planetă și un punct horoscopic în care se face simțită influența unui aspect se numește orb și se exprimă în grade. Valoarea acestuia (ca puterea aspectelor, unele în comparație cu celelalte) variază substanțial între diferite școli de astrologie. Există însă consensul potrivit căruia cu cât aspectul este mai apropiat de valorile ideale (exprimate aici în paranteză), cu atât este mai puternic. Aspectele mundane se calculează de la casă la casă și sunt folosite doar în astrologia natală. De exemplu, oricare două planete separate de două case se află în raport de sextil mundan una cu cealaltă.
Aspect aplicant reciproc
Când planeta aplicantă este în mișcare directă, iar cea la care se aplică se află în mișcare retrogradă.
Aspectarian
Listă cronologică a tuturor aspectelor formate în decursul unei anumite perioade de timp. Efemeridele astăzi includ și un aspectarian.
Asterism
Constelație. Greșit folosit cu referire la un semn zodiacal. Se poate folosi însă cu referire la toate semnele de același element
Asteroid
Planetoid. Fiecare dintre micile planete ale sistemului nostru solar, ale căror orbite se află, în general, între orbitele planetelor Marte și Jupiter.
Astrocartografie
Sinonim compus pentru "astrologie cartografică".
Astrolab
Dispozitiv mecanic, predecesor al sextantului, pe baza căruia marinarii calculau momentul zilei pe baza Soarelui, al nopții pe baza stelelor, înălțimea și adâncimea munților și a văilor. Cel mai vechi astrolab are origini persane, este cunoscut ca "giuvaierul matematic"și a fost construit de Ahmed și Mahud, fiii lui Ibrahim, astrologul din Isfahan.
Astrologia agriculturii
Ramură a astrologiei care aplică instrumentele acestei discipline pentru a găsi răspunsuri la întrebări care țin de plantarea și recoltarea culturilor.
Astrologie
Disciplina care studiază influențele forțelor cosmice exercitate de corpurile cerești și punctele horoscopice asupra nativilor.
Astrologie avestană
Şcoală de astrologie bazată pe vechile învăţături ale zoroastrismului, şi promovată în prezent la Perm de către Pavel Globa. Are multe similitudini cu astrologia vedică.
Astrologie cabalistică
Este ramura astrologiei care se regăseşte în Cabala, rezultând aplicaţii de sinteză cu interpretări specifice asupra Arborelui Vieţii şi relaţiilor dintre planete.
Astrologie cartografică
Prin tehnici şi noţiuni de astrologie, se face corelaţia între tema natală a unui individ şi impactul pe care îl poate avea asupra vieţii sale deplasarea sau mutarea lui într-o altă zonă geografică.
Astrologie chinezească
Folosind animale ca simboluri în loc de constelaţii şi punând mai mult accent pe ciclurile anuale şi pe cele lunare şi mai puţin pe mişcările planetelor, astrologia chinezească diferă considerabil faţă de astrologia occidentală.
Astrologie egipteană
Sistemul de astrologie egipteană a fost redescoperit în urmă cu numai câteva secole de către ocultiştii europeni. El are multe aspecte asemănătoare cu astrologia occidentală, dar şi unele metode diferite de calcul şi de interpretare.
Astrologie electivă
Ramură a astrologiei care se ocupă cu alegerea celui mai favorabil moment din punct de vedere astrologic pentru a începe o afacere, a pleca într-o călătorie, a oficia o căsătorie etc.
Astrologie ezoterică
Folosindu-se de o simbolistică diferită, la un nivel mai profund de înţelegere, astrologia ezoterică determină coordonatele vibraţionale şi spirituale pe care evoluează o entitate, fiind o "astrologie a sufletului". S-a dezvoltat pornind de la scrierile semnate de Alice Bailey şi Helena Blavatsky, multe concepte şi interpretări fiind modificate faţă de astrologia occidentală clasică.
astrologie-genealogica
Sintagmă sinonimă cu "astrologie natală".
Astrologie geocentrică
Abordare a astrologiei care ia ca punct de observație Pământul.
Astrologie geomantică
Ramură a astrologiei care aplică instrumentele acestei discipline în scopuri divinatorii.
Astrologie heliocentrică
Abordare a astrologiei care ia ca punct de observație Soarele.
Astrologie hindusă
Cunoscută și ca "Jyotisha" sau "astrologie vedică". Sistem astrologic folosit în subcontinentul indian. În continuare: echivalenții hinduși ai semnelor astrologiei occidentale, planetelor, Nodurilor Lunare, unghiurilor și celor mai importante puncte horoscopice și aspecte:
 • Balanță: Mesham
 • Taur: Vrishabham
 • Gemeni: Mithuna
 • Rac: Katakam
 • Leu: Simha
 • Fecioară: Kanya
 • Balanță: Tulam
 • Scorpion: Vrischika
 • Săgetător: Dhanus
 • Capricorn: Makaram
 • Vărsător: Kumbra
 • Pești: Mînam
 • Soare: Surya
 • Lună: Chandra
 • Mercur: Budham
 • Venus: Shukra
 • Marte: Kuja
 • Jupiter: Cura
 • Saturn: Shani
 • Nodul Nord: Rahu
 • Nodul Sud: Ketu
 • Angular: Kendra
 • Succedant: Panapara
 • Cadent: Apokalima
 • Ascendent: Lagnam
 • Trigon: Trikonam
 • Careu: Kandra
Ca particularitate, acordă mare importanță caselor lunare, așa-numite "nakshatras", în număr de 27.
Astrologie holistică
Această ramură priveşte tema natală ca un întreg şi oferă interpretări bazate pe ansamblul elementelor din temă şi nu doar pe analiza elementelor disparate. În această idee, ea introduce o serie de concepte noi în astrologie, ţinând cont şi de gruparea de ansamblu a planetelor în temă.
Astrologie karmică
Luându-se în consideraţie teoria reîncarnării şi legea karmei, se determină din tema natală relaţiile dintre viața actuală cu încarnările precedente şi sensul în care trebuie să acţioneze persoana în actuala încarnare pentru a-şi continua evoluţia.
« 0 1 2 3 4 5 »