AstroDex


Dicţionar de astrologie

Termeni astrologici litera C

Pagina 1

Cabala, Kabala
O sumă a învățămintelor revelate de vechii rabini ai Israelului. Cabaliștii cred că fiecare cuvânt din cărțile sfinte are un înțeles secret, pe care doar ei îl cunosc.
Cacodemon
Spirit malefic. Termen arhaic pentru casa a XII-a.
Cadent
Casele a III-a, a VI-a și a IX-a. Acestea se mai numesc astfel și case cadente.
Cădere
Când o planetă este poziționată în semnul opus pe cercul zodiacal celui în care exaltă, se numește că se află în cădere. Soarele este în cădere în balanță, Luna în Scorpion, Mercur în Pești, Venus în Fecioară, Marte în Rac, Jupiter în Capricorn și Saturn în Berbec. Astrologii moderni consideră că Uranus este în cădere în Taur, Neptun în Vărsător și Pluto în Balanță.
Caduceu
Toiagul lui Hermes (Mercur la romani), mesagerul zeilor.
Caldeenii
La origini, un trib semitic, mai târziu, magii Imperiului Babilonian și chiar cei din Biblie, după unele voci. Se ocupau cu astrologia și divinația.
Calea Lactee
Galaxie unde se găsește Soarele nostru și care respectă o orbită în jurul unui centru galactic localizat la 0° Capricorn.
Calendar
Sistem de împărțire a timpului în ani, luni și zile, bazat pe fenomenele periodice ale naturii.
Calendar-chinezesc
Conceput în jurul anului 2697 î.Hr., calendarul chinezesc socotește anul ca începând de la prima Lună Nouă după ce Soarele ajunge în Vărsător, are douăsprezece luni și adaugă o lună la fiecare 30 luni, iar fiecare lună este împărțită în treimi.
Calendar egiptean
Calendarul egiptean împarte anul în douăsprezece luni de câte 30 zile fiecare, la care se adăugau cinci zile suplimentare la finalul fiecărui an.
Calendar gregorian
După moartea lui Aloysius Lilius, important astronom calabrez, fratele său i-a prezentat Papei Grigore al XII-lea planul acestuia de a aduce calendarul în concordanță cu anotimpurile. Prelatul a adunat un grup de învățați, printre care s-a aflat și Clavius, care în cinci ani, au conceput un tratat de 800 pagini ce a stat la baza calendarului gregorian. Acesta a fost introdus în octombrie 1582 și a venit ca o corecție a celui iulian, scurtându-i cu 0,0075 zile pentru a rectifica lipsa de concordanță între calendar și echinocții. Pentru a corecta diferența de zece zile dintre calendar și realitate înregistrată până atunci, data de 4 octombrie a fost urmată de 15.
Calendar hindus
Calendarul hindus divide anul tot în douăsprezece luni, dar adaugă o lună cu același nume după fiecare lună în care aveau loc două lunații.
Calendar-iudaic
Calendarul iudaic, apărut în jurul anului 3761 î. Hr., socotește anul ecleziastic ca începând de la prima Lună Nouă de după echinocțiul vernal, iar cel laic ca începând cu prima Lună Nouă de după echinocțiul autumnal.
Calendar iulian
După ce a cucerit Egiptul, Iuliu Cezar l-a adus la Roma pe astronomul grec Sosigene din Alexandria, care cu ajutorul lui Marcus Fabius a realizat prima reformă a calendarului. Ceea ce a rezultat a fost calendarul iulian, introdus în uz în anul 45 î. Hr.. El are un an obișnuit de 365 de zile, împărțit în douăsprezece luni, cu un an bisect adăugat la fiecare patru ani, ceea ce face ca anul mediu să aibă 365,25 de zile. A cincea lună, Quintilis, a fost rebotezată iulie, în cinstea reformatorului său.
Acest calendar a fost supus unor schimbări de Octavian Augustus, nepotul lui Iuliu Cezar și primul împărat roman, care redenumit a șasea lună, Sextilis, august în cinstea sa, a făcut ca ea să curprindă 31 zile, reducând februarie la 28 zile, cu excepția anilor bisecți.
Calendar mahomedan
Printre cele mai vechi se numără calendarul mahomedan, care este unul lunar ce împarte anul în douăsprezece luni.
Calendar roman
La origini, calendarul roman era compus din zece luni care însumau 304 zile, începând cu luna martie și finalizând cu decembrie. Numa i-a adăugat lunile ianuarie și februarie, aducându-l la 355 zile și a ordonat intercalarea unei luni la fiecare doi ani.
Călindariu
Denumire populară românească a lunii ianuarie. Întâlnită pentru prima oară la cronicarul Miron Costin, în Letopisețul Țării Moldovei.
Calitate
După calitate, semnele se împart în trei grupe: Cardinale, Fixe, Mutabile (sau Mobile). Aceste trei calităţi alternează în zodiac în ordinea dată. Cele patru semne de aceeaşi calitate alcătuiesc o cruce pe cercul zodiacal, ele fiind plasate la fiecare 90°. Fiecare cruce este perfect echilibrată din punct de vedere al diverselor clasificări ale semnelor care o alcătuiesc.
Campanus
Conceput de matematicianul italian Campa din Novara (1220-1296), sistemul de case Campanus împarte spațiul ceresc deasupra și sub orizont ca pe portocală în douăsprezece segmente egale. Axa "portocalei" se află la orizont și se întinde de la nord la sud. Deci, împărțirea în douăsprezece segmente are loc pe verticala primă. Locurile în care segmentele sau "felii" de "portocală" intersectează zodia, formează cuspidele caselor Campanus.
Sistemul Campanus, ca Regiomontanus, împarte spațiul și prin urmare, este considerat un sistem de case bazat pe spațiu.
Cancer
Semnul Racului.
Capacități extrasenzoriale
Sintagmă propusă de Dr. J.B. Rhine de la Universitatea Duke ce înglobează telepatia, clarauzul, clarviziunea, precogniția și alte asemenea capacități.
Capacități de medium
Facultățile intuitive și telepatice. Asociate lui Neptun.
Cappella
Stea galbenă amplasată la 20° Gemeni, al cărei spectru rivalizează pe cel al oricărei stele nordice și care se aseamănă cu cel al Soarelui.
Capricorn
Semnul al zecelea din zodiac.
Capricorn (zodie)
Capra care se caţără pe munte. Al zecelea semn zodiacal. În astrologia hindusă, Makarar - şi considerat de antici drept cel mai important dintre semne. Este posibil ca anticii să fi recunoscut în solstiţiul de iarnă punctul gravitaţional care controlează orbita Soarelui. Glifa sa reprezintă modelul prin care semnul este adesea ilustrat - cel al părţii din faţă a unei capre, cu coadă de peşte - sugerând vag sirena. Uneori şi de capra de mare sau delfin.
Se spune că face referire la legenda caprei şi a zeilor Soarelui.
Dryden face referire la acest aspect:
... Şi, ce era sinistru, chiar în acea dimineaţă
... Soarele a intrat în Capricorn.
Soarele este în Capricorn în fiecare an din 22 decembrie până în 20 ianuarie. Din punct de vedere astrologic şi astronomic, este primul arc de treizeci de grade care urmează după Solstiţiul de Iarnă, marcat de trecerea Soarelui peste Tropicul Capricornului şi ocupând o poziţie de la 270° la 300° de-a lungul eclipticei. Este calitatea Cardinală a elementului de Pământ: negativ, nocturn, rece, vârtos, supus.
Stăpân: Saturn. Exaltare: Marte. Exil: Luna. Cădere: Jupiter.
Autoritarul Capricorn
... Cine urcă şi analizează pentru avuţie şi funcţie,
... Şi plânge căderea în dizgraţie a fratelui său.
... Dar ia ce i se cuvine orice ar fi?
... Precautul Capricorn.
Interpretare simbolică: O capră cu coadă de peşte, reprezentând extremele înălţime şi adâncime; schimbă lucrul cu timpul; unificarea dispensaţiilor religioase ale creştinilor şi evreilor.
Semnul Iniţierii, al ordinii şi justiţiei cosmice, unde este dezvoltată individualitatea şi umanitatea îşi îndeplineşte faţă de ceilalţi.
... Neîndurător
... Siroccos biciuieşte primul, pe când Capricornul
... Găzduieşte Soarele şi Zeus trimite frig amarnic
... Să amorţească marinarii îngheţaţi.
Primul decan: Organizare, coordonare, un precursor al unor lucruri mai bune; conciliază facţiuni.
Al doilea decan: Martiriu; cutezător, revine din nou şi din nou pentru mai mult; prin efort neobosit, escaladând înălţimile succesului.
Al treilea decan: Idealism, abilitate naturală de a atinge idealuri măreţe şi de a le exprima în mod concret; imaginaţie bogată combinată cu muncă intensă; extrage cunoaştere din infinit.
« 0 1 2 3 4 5 6 »