AstroDex


Dicţionar de astrologie

Termeni astrologici litera C

Pagina 5

Co-sectarian
Se referă la stăpânii unui sector. De exemplu, pentru Soare, co-sectarienii sunt Jupiter și Saturn, iar pentru Lună, Venus și Marte.
Co-semnificator
Planete șisemne cu semnificație astrologică prin rotire.
Coada Dragonului
Nodul Sud, Cauda Draconis, Catabibazon.
Colectarea luminii
Procedeul prin care se stabilește contactul între două planete aflate la distanță prea mare una față de cealaltă pentru a forma un aspect major prin intermediul unei a treia.
Colector de lumină
Planeta lentă care primește aspecte de la două planete mai rapide, care nu se află în aspect între ele.
Combust
Adjectiv ce descrie planetele aflate în apropiere de Soare la un orb între 3° și 8°30'. Este calificată drept o conjunctură astrologică nefastă.
Cometă
Corp ceresc alcătuit dintr-un nucleu luminos înconjurat de gaze și de pulberi, care, uneori, se prelungește sub forma unei cozi îndreptate în sens opus Soarelui din cauza presiunii luminii acestuia; stea cu coadă. Nu există un consens cu privire la interpretarea lor astrologică. Superstițioșii le consideră semne rele.
Concepție
Potrivit lui Ptolemeu, contextul premergător nașterii unui copil poate fi dedus din harta sa natală. Unii astrologi sunt de părere că lunațiile antenatale și alte evenimente astrologice importante care au avut loc înaintea nașterii exercită o anumită influență asupra nativului.
Condiționare cosmică
Convingerea potrivit căreia indivizii sunt influențați de radiațiile emise de planete.
Configurație
Două sau mai multe planete implicate într-un aspect într-o temă natală. Când o planetă în tranzit descrie o configurație cu una dintre acestea, toate își activează potențialul energetic a cărui natură depinde de specificul aspectului din harta nașterii. Termenul se folosește și cu referire la aspectele dintre planete în tranzit.
Configurație planetară
Un aranjament simetric dintre două sau mai multe planete sau puncte sensibileîn jurul unei axe comune.
Configurații planetare Jones
Configurații planetare identificate de Marc Edmund Jones cu scopul înlesnirii interpretării astrologice în anumite cazuri.
Conjuncție climacterică
Anumite conjuncții ale lui Jupiter cu Saturn.
Conjuncție inferioară
Conjuncția unei planete inferioare (Mercur sau Venus) cu Soarele este inferioară când planeta se află între Pământ și Soare.
Conjuncție superioară
Conjuncția unei planete inferioare (Mercur sau Venus) cu Soarele este superioară Soarele se află între Pământ și planetă.
Constelație
Grup de stele care formează o figură caracteristică. A nu se folosi cu referire la semnele zodiacale cu același nume.
 • Berbec (constelație)
  Cunoscută și ca "Aries". Menționată prima oară de Ptolemeu. Se învecinează cu constelaţiile Perseu, Balena, Peştii, Taurul şi Triunghiul. În mitologia greacă, această constelație ar reprezenta Berbecul a cărui Lână de Aur a inspirat povestirea faimoasei expediții a argonauților conduși de Iason în Colchida. Stelele din această constelație nu sunt foarte vizibile. Steaua cea mai luminoasă, Alpha Arietis (Hamal), are o magnitudine de doar 2,01. Merită menționate și Sharatan, Mesarthim și Botein.
 • Taur (constelație)
  Cunoscută și ca "Taurus". Menționată pentru prima oară de Ptolemeu. Se învecinează cu constelațiile Vizitiul, Perseu, Berbecul, Balena, Râul, Orion, Gemenii. În mitologia greacă, zeul zeilor, Zeus, a fost fermecat de frumoasa Europa. Zeus a decis că vrea să o seducă pe Europa, aşa că a luat forma unui taur alb mare. Steaua principal, Aldebaran, se mai numește și "Ochiul Taurului". Taurul se poate recunoaște prin roiurile stelare ce poartă numele de Pleiade si Hyadele. Aldebaran se află poziționată în Hyade, o constelație mica în formă de T care formează "fruntea Taurului".
 • Gemeni (constelație)
  Cunoscută și ca "Gemini". Menționată pentru prima oară de Ptolemeu. Se învecinează cu constelațiile Linxul, Vizitiul, Taurul, Orion, Licornul, Câinele Mic și Racul. Castor şi Polux (Alpha şi Beta Geminorum) sunt cele mai strălucitoare stele din această formaţiune cerească, cea de-a doua depăşind-o pe prima din acest punct de vedere. În mitologia greacă, se mai numesc și "dioscuri", adică "fiii lui Zeus". Legenda spune că Idas, fiul lui Afareu, îl răpune pe muritorul Castor, iar Polux îi cere lui Zeus să-i îngăduiască să împărtășească soarte fratelui său. În cinstea lor, Zeus creează această constelație.
 • Rac (constelație)
  Cunoscută drept "Cancer". Menționată pentru prima oară de Ptolemeu. Se învecinează cu constelațiile Linxul, Gemenii, Câinele Mic, Hidra, Leul și Leul Mic. Este cea mai puțin intensă ca luminozitate dintre toate constelațiile. Cea mai strălucitoare stea este Altarf. În mitologia greacă, Racul a fost trimis de Hera să-l distragă pe Heracle în lupta sa cu Hidra, creatura cu multe capete și respirație otrăvitoare. Acesta îl aruncă înspre ceruri cu o forță nemaipomenită, luându-și astfel locul între stele.
 • Leu (constelație)
  Cunoscută și ca "Leo". Menționată pentru prima oară de Ptolemeu. Se învecinează cu constelațiile Ursa Mare, Leul Mic, Linxul, Racul, Hidra, Sextantul, Cupa, Fecioara și Părul Berenicei. Cea mai strălucitoare stea din această constelațieeste Regulus. În mitologia greacă, uciderea Leului din Nemeea, care a inspirat numele acestei constelații, a reprezentat prima dintre cele douăsprezece munci ale lui Heracle.
 • Fecioara (constelație)
  Cunoscută și ca "Virgo". Menționată pentru prima oară de Ptolemeu. A doua ca întindere după Hidra. Se învecinează cu constelațiile Boarul, Leul, Părul Berenicei, Cupa, Corbul, Hidra, Balanța și Capul Șarpelui. Cea mai strălucitoare stea este Spica. În mitologia greacă, este asociată cu Dyke, zeiţa justiţiei, fiica lui Zeus şi a titanei Themis. Ea este înfăţişată, de cele mai multe ori, cu aripi de înger.
 • Balanța (constelație)
  Cunoscută și ca "Libra". Menționată pentru prima oară de Ptolemeu. Se învecinează cu constelațiile Șarpele, Lupul, Hidra, Centaurul, Ofiucus, Scorpionul și Fecioara. Cea mai strălucitoare stea este Zubeneschamali. Stelele Alpha şi Beta Librae marchează tijă balanţei lui Dyke, iar Gamma Librae şi Sigma Librae reprezintă talerele acesteia.
 • Scorpion (constelație)
  Cunoscută și ca "Scorpius". Menționată pentru prima oară de Ptolemeu. Se învecinează cu constelațiile Altarul, Balanța, Coroana Australă, Lupul, Ofiucus, Săgetătorul și Echerul. Cea mai strălucitoare stea este Antares. În mitologia greacă, Orion fie a încercat să o siluiască pe zeiţa Artemis, fie a ameninţat că va ucide toate animalele de pe Pământ, motiv pentru care Artemis sau Gaia a trimis un scorpion uriaş pentru a-l omorî, ceea ce a și făcut.
 • Săgetător (constelație)
  Cunoscută și ca "Sagittarius". Menționată pentru prima oară de Ptolemeu. Se învecinează cu constelațiile Vulturul, Scutul, Șarpele, Ofiucus, Scorpionul, Coroana Australă, Telescopul, Indianul, Microscopul și Capricornul. Cea mai strălucitoare stea este Epsilon Sagitarii. În mitologia greacă, se referă la Crotus (Krotos), un spirit rustic sau un satir care trăia în compania muzelor, cele nouă fiice ale lui Mnemosyne şi ale lui Zeus care vegheau asupra câte unei arte sau ştiinţe.
 • Capricorn (constelație)
  Cunoscută drept "Capricornus". Menționată pentru prima oară de Ptolemeu. Se învecinează cu constelațiile Vărsător, Vulturul, Săgetătorul, Microscopul și Peștele Austral. Cea mai strălucitoare stea este Deneb Algedi. În mitologia greacă, este asociat cu Pan tatăl care, sub amenințate monstrului Tifon, a luat forma unui țap cu coadă de pește.
 • Vărsător (constelație)
  Cunoscută și ca "Aquarius". Menționată pentru prima oară de Ptolemeu. Se învecinează cu constelațiile Pești, Pegas, Calul Mic, Delfinul, Vulturul, Capricornul, Peștele Austral, Sculptorul și Balena. Cea mai strălucitoare stea este Sadalsuud. În mitologia greacă, este asociat cu Ganimede, cel mai frumos băiat dintre muritori, răpit de Zeus și dus în Olimp pentru a fi paharnicul zeilor.
 • Pești (constelație)
  Cunoscută și ca "Pisces". Menționată pentru prima oară de Ptolemeu. Se învecinează cu constelațiile Triunghiul, Andromeda, Pegas, Vărsătorul, Balena și Berbecul. Cea mai strălucitoare stea este Eta Piscium. În mitologia greacă, sunt asociați cu Venus și Cupidon care s-au transformat în pești pentru a scăpa de monstrul Tifon.
Constituții planetare
Fiecărei planete i s-a atribuit un tip de siluetă, după cum urmează:
 • Soarele: Puternic, trup bine format, cu oase mari; faţă şi frunte late, ten luminos; păr deschis la culoare, dar predispus la chelie; ochi poruncitori.
 • Lună: De statură medie, predispusă la greutate; faţă rotundă, ten palid; ochi mari, blajini; mâini şi picioare scurte, dar butucănoase şi de obicei cu oase mici.
 • Mercur: Faţă şi corp înguste; frunte plină, nas lung, buze subţiri; mâini expresive, delicate; păr închis, barbă subţire, ten palid, ochi pătrunzători.
 • Venus: Trup scund, dar graţios; înclinat spre corpolenţă odată cu trecerea anilor; faţă rotundă, păr închis, ochi mari şi rătăcitori; voce domoală şi dispoziție vioaie.
 • Marte: Corp puternic, îndesat, dar nu prea înalt, purtare militară; păr negru sau roşcat, adesea creţ sau sârmos; ochi ageri, rapizi; frecvent ten foarte rumen; livid când este furios.
 • Jupiter: Corp lat, bine format, dispus să devină masiv pe măsura trecerii anilor; piept lat; frunte înaltă; ochi la interval mare şi blânzi; păr închis la culoare, ondulat; atitudine paternă.
 • Saturn: Trup unghiular, firav, cu oase mari; spatele se strâmbă odată cu trecerea anilor; trăsături aspre; ochi mici, mărgelaţi; păr închis, creţ; ten neutru.
 • Uranus: Corp subţire, înfăţăşare plăcută; trăsături neregulate, dar atrăgătoare; de obicei ochi mari şi deschişi, strălucitori şi ageri; ascetice la aspect, adesea dând impresia de a fi efeminate.
 • Neptun: Trup zvelt, fin constituit; cap alungit, trăsături ascuţite, expresie deseori crudă; întotdeauna misterios; ochi hipnotici; păr care se retrage de la tâmple.
 • Pluto: Statură medie, de construcţie colţuroasă şi robustă, dar cu o piele delicată; păr moale şi fin pe scalp, dar puţin în orice altă parte a corpului.
Consultant
Termen utilizat în astrologia orară pentru a-l indica pe cel care pune întrebarea.
Contra-antiscia
Contra-antiscia asociază planete aflate la o distanță egală față de echinocțiu. De exemplu, antiscia de la 5° Berbec este la 25° Fecioară, iar contra-antiscia sa la 25° Pești.
Coordonată
Fiecare dintre elementele care caracterizează poziția unui punct în raport cu un sistem de referință. Latitudinea și longitudinea sunte coordonatele unui punct de pe suprafața Pământului.
Corabia cu pânze (configurație planetară)
Alcătuită dintr-un cort și un careu în T.
Configurația conferă pragmatism și înlesnește descoperirea soluțiilor și posibilităților de a ieși din încurcături.
« 0 1 2 3 4 5 6 »
Recomandari astrologice

Daca doriti sa aduceti ajustari unor idei si concepte sau aveti nevoie de timp pentru o mai buna documentare, profitati de momentele in care Mercur se afla intr-un semn mobil (Fecioara, Gemeni, Sagetator, Pesti).