AstroDex


Dicţionar de astrologie

Termeni astrologici litera P

Pagina 1

Pâlnie
Sinonim pentru configurația planetară numită "Găleată".
Pământ
Semnele de Pământ: Taur, Fecioară și Capricorn.
Panteism
Concepție filosofică monistă care identifică pe Dumnezeu cu întreaga natură.
Panteon
Totalitatea zeilor romani sau greci.
La greci și romani, templu dedicat cultului tuturor zeilor.
Paralel declinației
Se întâmplă când două planete au același număr de grade de arc nordic sau sudic pe ecuatorul ceresc. Mulți astrologi consideră paralelele ca având o funcție similară conjuncțiilor.
Paralela latitudinii
Se întâmplă când două planete au același număr de grade de arc nordic sau sudic pe ecliptică.
Paralela transportată
Două corpuri cerești sunt transportate către un punct unde sunt echidistante și opuse față de meridian sau de orizont - sunt paralele.
Paralele mundane
Este o pozitie progresată în care semnificatorul și promitorul sunt situate în puncte opuse și echidistant egale față de cele patru unghiuri ale unei figuri geocentrice - Ascendent, Mijlocul Cerului, Descendent sau Fundul Cerului.
Paralele orizontale
O paralelă mundană care se formează la orizont în loc să se formeze pe meridian.
Paralele zodiacale
Despre fiecare două puncte de pe zodiac care au declinație egală se spune că sunt paralele între ele.
Parașuta (configurație planetară)
Sinonim pentru "Zmeu".
Pars Fortunae
Partea Norocului. Una dintre cele mai importante părți arabe.
Partea dragostei
De vreme ce asta reprezintă poziţia lui Venus în harta solară, iar ea nu are niciodată o elongație mai mare de 48° faţă de Soare, această parte arabă nu poate fi vreodată în altă casă decât a XI-a, a XII-a, a II-a sau I.
Partea Norocului
Una dintre cele mai importante părți arabe. Punct horoscopic a cărui relație cu gradul de la Ascendent este identică cu cea pe care o are Luna cu Soare. Într-o hartă natală, ocupă aceeași poziție în casă pe care o are Luna într-o hartă solară. Arată sectorul de viață care are cele mai mari șanse de a-i oferi nativului mijloace de subzistență.
Partea vieții
Un punct progresat, obţinut prin avansarea lui 0° Berbec la o rată de 7 ani per semn. Se presupune că o planetă în acest punct influențează nativul în conformitate cu natura şi puterea ei.
Păți (Puncte) Arabice
Amestecuri de energii planetare/angulare/ale caselor similare, dar nu identice, cu ale punctelor mediane (mijlocii). În ciuda denumirii, ele nu provin de la astrologii arabi; se consideră că au origini pre-elenistice, dar li se spune astfel grație astrologului arab Al-Biruni care le-a cules în lucrarea sa Elementele Astrologiei, care datează din 1029 î.Hr.
Partil
Adjectiv folosit cu referire la aspectele exacte.
Paști
La origini, o sărbătoare dedicată zeiței anglo-saxone a luminii și primăverii, Eastre (de unde și similaritățile fonetice și grafice dintre numele festivității în engleză și cel al zeității), care avea loc de obicei în aprilie, în preajma echinocțiului de primăvară. Creștinii sărbătoresc cu această ocazie învierea lui Iisus. Data nu este fixă, ci se stabilește în funcție de Luna Plină care cade în sau în preajma echinocțiului vernal, căzând în duminica de după această lunație. Dacă Paștile evreiești, care se sărbătoresc în a XIV-a zi a lunii lunare care cade în sau în jurul echinocțiului vernal, și cele creștine coincid, Paștile creștine sunt amânate o săptămână.
Patologie planetară
Hipocrat spunea cândva că medicii fără cunoștințe de astrologie nu pot fi decât niște medici mediocri. Așa se face că, pentru o lungă perioadă de timp, ei s-au folosit de cunoașterea astrologică în încercarea de a-și trata pacienții. Prost aspectate, planetele următoare pot predispune la următoarele afecțiuni:
  • Soarele: Afecţiuni ale inimii şi ale regiunii spinale superioare; febră şi ruperea ţesuturilor; leşinuri, boli ale splinei.
  • Luna: Dezechilibru endocrin rezultând în glande inflamate şi văz slab; alergii; instabilităţi mentale; tulburări feminine; depresie emoţională care compromite funcţionarea normală; hidropizie şi fluiditate excesivă; infecţie catarală a membranelor mucoase.
  • Mercur: Tulburări nervoase sau slăbiciune provenită din emoţie, stres, muncă excesivă sau grijă; dureri de cap; pierderi de memorie; salivație excesivă; gută; respiraţie defectuoasă şi expirație greoaie.
  • Venus: Impurităţi sanguine care otrăvesc sistemul, rezultând în amigdalită; maladie pusutlare, cum ar fi pojarul şi varicela; umectarea rănilor şi susceptibilitate la molipsire; boală a rinichilor; boli venerice; otrăvire; erotismului necontrol.
  • Marte: Boli infecţioase, contagioase şi eruptive; febră, hipertensiune arterială, hemoragii interne, inflamaţii care generează dureri ascuţite; arsuri, scalde; boli inflamatorii care necesită tratament chirurgical; accese isterice care produc reacţii violente din cauza temperaturilor ridicate.
  • Jupiter: Maladii survenite din excese; congestie; aciditate cronică şi hiperfluiditate; tensiune arterială deficitară; apoplexie.
  • Saturn: Capacități inhibate din cauza angoaselor; debilităţi cauzate de căzături accidentale sau temperaturi sub limita normală; activitate vitală scăzută sau circulaţie deteriorată din cauza emoţiilor refulate; reumatism; melancolie; dinţi cariaţi şi abces; malnutriţie, adesea cauzată de sărăcie; boli de piele; atrofie; afecţiuni spinale.
  • Uranus: Inflamaţii rezultate din depunerea de minerale precipitate; fracturi, rupturi, leziuni, tulburări spasmodice.
  • Neptun: Deficienţe de oxigen; dezechilibru glandular din cauze inexplicabile; epuizarea energiei şi boli consumante; anemie; nevroze; catalepsie, adesea rezultatul activităţii fizice neorganizate sau nedirijate; ipohondrie; dependenţă de droguri.
  • Pluto: Afecţiuni rezultând din depunerea produselor minerale precipitate în consecinţa acidozei cronice; afecţiuni aterosclerotice şi artritice.
Pătrat (aspect)
Sinonim pentru "careu".
Pe case egale (sistem de case)
Sistemul pe case egale definește Ascendentul ca vârful primei case. Fiecare casă are aceeași dimensiune ("egală") de exact 30°. Cuspida celei de-a X-a case nu coincide cu Mijlocul Cerului, dar face careu cu Ascendentulși este, prin urmare, cel mai înalt punct al zodiacului deasupra orizontului.
Este folosit încă din antichitate, ca sistemul de case pe semne întregi.
Pe semne întregi (sistem de case)
Sistemul de case pe semne întregi ia în considerare întregul semn zodiacal care conține Ascendentul ca fiind prima casă. Următorul semn zodiacal este a doua casă și așa mai departe. Aici, casele sunt întotdeauna semne zodiacale complete.
Este folosit încă din antichitate, iar în prezent este cel mai uzitat în astrologia indiană siderală. S-a constatat o renaștere a acestuia și în astrologia occidentală de formație tradițională sau clasică.
Ssistemul de case pe semne întregi, ca cel pe case egale, aparține grupului de case egale ("aceeași mărime").
Peregrin
O planetă poziţionată într-un semn în care nu posedă nicio demnitate esenţială: unde nu este nici în demnitate, nici debilitate. Este utilizat în astrologia orară, unde este de obicei socotit un aspect nefavorabil.
Perigeu
Punct în care un astru sau un satelit artificial aflat în mișcare orbitală se găsește cel mai aproape de Pământ.
« 0 1 2 3 4 »