AstroDex


Dicţionar de astrologie

Termeni astrologici litera S

Pagina 1

Săgetător
Al nouălea semn al zodiacului.
Săgetător (zodie)
Al nouălea semn al zodiacului. În astrologia hindusă: Dhanus. Glifa sa reprezintă o săgeată şi o secţiune dintr-un arc, înfăţişând aspiraţia. Este, de obicei, ilustrat ca Centaurul: jumătate cal, jumătate om - reprezentând conflictul dintre mintea filosofică şi instinctul trupesc de cucerire; de asemenea, aspiraţia susţinută de efort, care vizează stelele. Se spune că ar fi fost denumit pentru zeul babilonian al războiului.
Un sentiment tipic Săgetătorului este:
... Du-te şi plantează o scară: urc-o!
... Chiar dacă se dublează
... E mai bine decât să te întinzi dedesubt
... Şi să sorbi din cana indolentă a vieţii.
Soarele este în Săgetător în fiecare an din 23 noiembrie până în 21 decembrie. Din punct de vedere astrologic şi astronomic, este arcul de treizeci de grade imediat precedând trecerea Soarelui peste Tropicul Capricornului, ocupând o poziţie de la 240° la 270° de-a lungul eclipticei. Este calitatea Mutabilă a elementului de Foc: pozitiv, înflăcărat, vârtos, schimbător, bicorporal, supus.
Stăpân: Jupiter. Exil: Mercur.
Exploratorul Săgetător
... Cine iubeşte lumina difuză a religiei:
... Cine îşi ţine mereu privirea pe o stea?
... Un optimist, şi vesel, şi strălucitor
... Săgetătorul.
Interpretare simbolică: Centaurul; o săgeată cu o scurtă secţiune din arc, simbolul entuziasmului şi efortului, ţintind stelele.
Reprezentant al progresului cosmic şi al abundenţei, încât perversul devine risipă.
... În mijlocul stelelor de aur el stă splendid acum
... Şi loveşte Scorpionul cu al său arc încovoiat. - Ovidiu
Primul decan: Devotament, conştiinţă cosmică, acţionează mai degrabă din instinct decât după sfat.
Al doilea decan: Ispăşire, o căutare neobosită a noi teritorii de cucerit; cere muncă de o importanţă clară.
Al treilea decan: Iluminaţie, pătrunzând în iluzia problemei.
Sagittarius
Semnul Săgetătorului.
Șapte (număr fatidic)
Unul dintre numerele cu un simbolism aparte în astrologie este șapte.
În antichitate, numărul corpurilor care se presupunea că ar alcătui sistemul nostru solar, număr căruia i-a fost atribuit o semnificaţie magică. Identificate cu ele erau zilele săptămânii şi cele şapte note ale scării diatonice. În 1666, Newton le-a asociat cele şapte culori ale spectrului.
Se presupunea că omul este o fiinţă cu șapte caracteristici importante:
  • Soare: Forţele lui vitale; fiinţa.
  • Lună: Fiinţa lui fizică.
  • Mercur: Intelectul lui; tărâmul minţii.
  • Venus: Sinele lui divin, nemuritor; natura binevoitoare.
  • Marte: Firea lui sălbatică; natura animalică.
  • Jupiter: Natura lui fizică superioară; optimismul său.
  • Saturn: Fiinţa lui fizică.
Cele şapte păcate capitale enunțate de teologii antici se spune că au fost de natură astrologică: mândrie, Jupiter; avariţie, Saturn; desfrânare, Venus; mânia, Marte; lăcomie, Mercur; invidie, Luna; lene, Soarele.
De asemenea, cele şapte virtuţi: castitate, Luna; dragoste, Venus; curaj, Marte; credinţă, Jupiter; speranţă, Soarele; înţelepciune, Mercur şi prudenţă, Saturn.
Existau şi şapte înţelepţi ai Greciei; cei şapte Amin; cele Şapte Minuni ale Lumii; Cartea Celor Şapte Sigilii şi cei şapte îngeri.
Cei şapte împotriva Tebei erau cei şapte eroi care au întreprins o expediţie cu scopul de a-l ajuta pe Polinice să facă față fratelui său, Eteoclu. Oracolul promisese succes oricărui frate preferat de Oedip; dar i-a blestemat pe amândoi, iar fraţii s-au ucis unul pe altul.
Satelit
O planetă sau lună care gravitează în jurul alteia.
Saturn fugărind Luna
Este una dintre cele mai puternice conjuncturi în care se poate regăsi Saturn. De vreme ce Luna progresată necesită 28 ani, iar Saturn 30 pentru a completa cercul zodiacal, cele două pot, în rare cazuri, aproape să coincidă.
Saturn (planetă)
Următoarea planetă mai mică în magnitudine decât Jupiter şi următoarea cea mai îndepărtată de Soare este remarcabilă pentru sistemul ei de inele întrepătrunse. A fost cea mai depărtată planetă cunoscută de antici. Atunci când alchimiştii şi primii chimişti foloseau numele Saturn, se refereau de fapt la plumbul metalic. Otrăvirea cu plumb a fost cândva numită "colică saturnină". Saturn era zeul antic al semănatului seminţelor. Templul dedicat lui din Roma, construit în 497 î.Hr., era utilizat ca trezorerie de stat. În 217 î.Hr., venerarea lui Saturn a fuzionat cu cea a omologului său grec Cronos, fiul lui Uranus, şi zeul timpului nemărginit şi al Ciclurilor. Exista un mit al lui Saturn în Italia şi Cronos în Grecia, conform căruia el fusese rege în timpul unei ere antice de aur. A fost asociat şi cu zeul grec Phoenon "cel groaznic" şi cu zeul asirian Ninib, protectorul agriculturii.
În astrologia tradițională, este cunoscut ca "marele malefic". Glifa saturniană este formată dintr-o cruce a materiei care se prelungește în jos printr-o semilună a conștiinței deschisă spre stânga, adică spre trecut. Acest simbol poate fi interpretat ca un set de limitări care urmăresc împlinirea sufletească. Saturn are domiciliul diurn în Vărsător, pe cel nocturn în Capricorn și exaltă în Balanță.
În hărțile diurne, Saturn are demnitate esențială în Gemeni. De asemenea, se simte bine în următorii termenii: Berbec 27°-30°, Taur 23°-26°, Gemeni 22°-25°, Rac 28°-30°, Leu 1°-6°, Fecioară 19°-24°, Balanță 1°-6°, Scorpion 28°-30°, Săgetător 21°-25°, Capricorn 26°-30°, Vărsător 1°-6°, Pești 27°-30° și decani: Taur 21°-30°, Leu 1°-10°, Balanță 11°-20°, Săgetător 21°-30°, Pești 1°-10°. Exilul diurn al lui Saturn este Leul, iar cel nocturn Racul, pe când în cădere este în Berbec.
Saturnalia
Festivalul roman al lui Saturn când, anual, pe 17 decembrie, începea o săptămână de sărbătoare.
Scorpio
Semnul Scorpionului.
Scorpion (zodie)
Al optulea semn zodiacal. Glifa sa este asemănătoare cu cea a Fecioarei, dar cu o săgeată în coadă - fără îndoială pentru a reprezenta acul. Este întruchipat de viperă sau şarpe, amintind de şarpele din Grădina Edenului şi sugerând că voinţa conduce sau este condusă de nevoia reproductivă. Este uneori simbolizat de dragon şi este asociat frecvent cu constelaţia Vulturul. Soarele este în Scorpion în fiecare an din 23 octombrie până în 22 noiembrie. Din punct de vedere astrologic şi astronomic, este al doilea arc de treizeci de grade de după trecerea Soarelui de echinocţiul de toamnă, ocupând o poziţie între 210° şi 240° de-a lungul eclipticei. Este calitatea Fixă a elementului de Apă: negativ, nocturn, rece, jilav, apatic, tăcut, flegmatic.
Stăpân: Marte. Exaltare: Uranus. Exil: Venus. Cădere: Luna.
Misteriosul Scorpion
... Cine ţine o săgeată în arcul său,
... Şi dacă îl provoci, o aruncă?
... Un prieten devotat, un duşman ingenios -
... Scorpionul.
Interpretare simbolică: picioarele şi coada unui scorpion: coada terminată cu acul, un şarpe.
Subtilul zodiacului, semnul scopului cosmic, Scorpionul este un semn al succesului. Stăpân pe sine, egocentric şi concentrat, reuşeşte, în mod obişnuit, să obţină ceea ce îşi propune; un magnetism personal mare şi putere de vindecare.
... Strălucitul Scorpion, înarmat cu coadă otrăvitoare, pregăteşte
... Minţile solemne ale oamenilor pentru violenţă şi războaie.
... Veninul său le înfierbântă sângele până la furie
... Şi se răspândeşte rapid peste era nenorocoasă. - Manilius
Primul decan: Ingeniozitate, un exces de energie creativă care îndeamnă mereu la acţiune; imaginaţie creatoare; rodnicie de idei; absenţa refulărilor.
Al doilea decan: Responsabilitate, restricţii de expresie; caracter puternic, pentru bine sau rău; pasiuni intense.
Al treilea decan: Cucerire, Coroana de Lauri a Victoriei. Intuiţii puternice, idealuri vii, puterea sexului de a stimula idealuri şi ambiţii.
Secerar
Denumire populară românească a lunii august. Aluzie la faptul că atunci este vremea primului secerat și la începutul recoltatului cerealelor, fructelor și legumelor.
Sectoare Gauquelin
Dezvoltat de psihiatrul clinician francez michel Gauquelin (1928-1991), sistemul de sectoare care îi poartă numele este identic cu sistemul de case Placidus. Există însă câteva diferențe.
1. Se utilizează până la 36 sectoare (sau cuspide de case) în locul a 12 case.
2. Sectoarele sunt numărate în sensul acelor de ceasornic.
3. Există așa-numitele zone plus (+) și minus (-). Zonele plus sunt sectoarele care s-au dovedit a fi semnificative în investigațiile statistice (de exemplu, mulți sportivi de top s-au dovedit a avea Marte într-o zonă plus). Sectoarele plus sunt sectoarele 36-3, 9-12, 19-21, 28- 30.
4. Sunt folosiți algoritmi mai sofisticați pentru a calcula poziția exactă a unei planete.
Selenar
Sinonim pentru "lunar".
Semi-arc
Acea porţiune din tranzitul zilnic aparent al unui corp ceresc în timpul căreia acesta rămâne deasupra orizontului, de la răsărit până la apus, este numită arcul său diurn; deci jumătate din arc, de la orizont până la mijlocul celest, este semi-arcul său diurn. Cealaltă jumătate, din care cea mai mare parte este sub Pământ, este arcul său nocturn, iar jumătate din el devine semi-arcul nocturn.
Semi-careu
Un aspect minor tensionat de 45°. De obicei, indică mici tensiuni, greu de sesizat, care pot deveni însemnate pe fondul unui fundal mai sensibil, din punctul de vedere al hărții natale sau al tranzitelor.
Semi-cuadratură
Sinonim pentru "semi-careu".
Semi-cvintil
Un aspect minor armonios de 36°. Denotă o predilecție către ceva indicat de cele două planete care formează această configurație.
Semi-decil
Un aspect minor armonios de 18°.
Semisextil
Un aspect minor distonant de 30°. Energiile plantelor implicat în acest aspect sunt contrastante și se creează fricțiuni însemnate între ele.
Semicerc
Jumătate de cerc (180 de grade°).
Semicerc lunar
De la Vărsător la Rac inclusiv.
Semicerc solar
De la Leu la Capricorn inclusiv.
Semilună
Când mai puțin de jumătate din discul Lunii este luminat de Soare.
« 0 1 2 3 4 5 6 »